Specialiserad obstruktivt sömnapnésyndrom i öppenvård
För vårdgivare som har avtal inom specialiserad obstruktivt sömnapnésyndrom (OSAS) inom öppenvård. Avtalet är upphandlat enligt lag om offentlig upphandling (LOU).
Uppdrag och målgrupp
Uppdraget omfattar utredning, diagnostik, behandling och uppföljning av patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom (OSAS), vilket varken kräver akutsjukhusens resurser eller kan utföras av primärvården. LEON-principen (Lägsta Effektiva Omhändertagande Nivå) är vägledande.
Uppdraget omfattar följande delar:
- Utredning av misstänkt obstruktivt sömnapnésyndrom
- Behandling vid fastställt obstruktivt sömnapnésyndrom
- Uppföljning av initierad behandling vid obstruktivt sömnapnésyndrom
- Utveckling och användning av digitala vårdformer inom ramen för vårduppdraget
Prioriterade patientgrupper är svårbehandlade hjärtsjukdomar där OSAS misstänkts förvärra tillståndet, patient med säkerhetsklassat arbete (yrkesförare, trafikledare etc.), sjukskrivnings- eller rehabiliteringsproblem på grund av OSAS.
Vidare ska vården av äldre med stora och sammansatta vårdbehov, patienter med omfattande funktionsnedsättning samt kroniskt sjuka ha ett särskilt fokus på kontinuitet.
Avtalsbilagor
Vårdgivare med avtal
Rapportera
För att du som vårdgivare ska få rätt ersättning ska rapportering till regionens register göras. I anvisningen hittar du vad du ska rapportera, och du som vårdgivare ansvarar för att ha digital förmåga att rapportera enligt den
Anvisning för rapportering av vårdkontakter som underlag för ersättning. Gäller från 1 maj 2020. Uppdaterad 1 januari 2024.
Utredning och behandling av övriga sömnrelaterade besvär
Utgångspunkten för sömnrelaterade besvär är utredning och i de flesta fall, behandling hos husläkare. VISS och aktuella vårdprogram utgör huvudsaklig vägledning.
Vårdgivares ansvarsområden
En mindre andel patienter ska remitteras till specialistvården, följande är en överblick för olika ansvarsområden för patienter med sömnproblematik.
Insomni
Husläkare kan utreda och diagnostisera. Vanligaste behandling är läkemedel. Kan i vissa fall ha somatiska orsaker och har då behov av psykiatri.
Dygnsrytmstörning
Husläkare för stöd och uppföljning med behandling med läkemedel i kombination med råd om sömnhygien, livsstil och fysisk aktivitet. Vid behov behövs en kompletterande utredning med hjälp av psykiatrin.
Periodic limb movement (PLM) och narkolepsi
Utreds vanligen av neurolog, i samarbete med klinisk neurofysiolog.
REM sleep behavior Disorder
Utreds vanligen av neurolog.
Restless Legs Syndrome
Husläkare och eventuellt remiss till neurolog.
Narkolepsi
Husläkare och eventuellt remiss till neurolog.
Parasomni (samlingsnamn för sömngång, nattskräck med mera)
Husläkarmottagning för utredning för att i första hand gå igenom sömnvanor/sömnhygien.
Kontakt för vårdgivare
Gustav Ohlén|Handläggare
Enheten Sjukhus och LOU-avtal, Somatisk specialistvård
- gustav.ohlen@regionstockholm.se
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Relaterad information
Regler kring utredning och behandling av patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom inom regionens finansierade vuxentandvård.