Gula febern
Behandlande läkares ansvar
- Medicinskt omhändertagande: Ge patienten information om gula febern, inklusive hur det smittar och kontakta smittskyddsläkaren som via Folkhälsomyndigheten rapporterar vidare till WHO.
- Förhållningsregler: Inga specifika förhållningsregler finns.
- Smittspårning: Innebär att ange sannolikt smittland och smittort.
- Anmälan: Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i Sminet.
- Kostnadsfrihet för patienten: Ingen kostnadsfrihet då sjukdomen inte är allmänfarlig.
Om sjukdomen
Gula febern orsakas av ett virus tillhörande gruppen flavivirus dit även hör virusinfektionerna dengue, japansk encefalit, fästingburen encefalit (TBE), West Nile-virus och zikavirus. I likhet med dengue- och zikavirus sprids gula febernvirus med aedesmyggor.
Gula febern förekommer i delar av Afrika, Central- och Sydamerika. Vid symtomgivande infektion kan en allvarlig sjukdomsbild utvecklas innefattande gulsot, lever- och njurpåverkan och hemorragiska symtom, med 30-60 % dödlighet.
Inför en resa till område där gula febern förekommer är det viktigt att ta till sig råd om skydd mot myggstick och att vaccinera sig, vilket i vissa länder även är ett krav för inresa. Se nedanstående länk till Världshälsoorganisationen.
Klinisk smittskyddsanmälan/Sminet
Gör en klinisk smittskyddsanmälan direkt via datorn. Inloggning sker i första hand med SITHS e-legitimation. Rekommenderad webbläsare är Google Chrome och i andra hand Microsoft Edge.
Här hittar du blanketter i pdf-format som kan skrivas ut, fyllas i och sedan skickas med vanlig post.
Här finns information om hur du gör en klinisk smittskyddsanmälan eller paragrafanmälan, ansöker om gruppkonto samt kontaktuppgifter vid frågor eller support.
Kontakt
Malin Tihane|Smittskyddssjuksköterska
Maria-Pia Hergens|Epidemiolog, smittskyddssjuksköterska
Andreas Jacks|Biträdande smittskyddsläkare