Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Hittills i år har omkring 400 fall av kikhosta rapporterats i Region Stockholm. Under hela förra året rapporterades strax över 50 fall. Eftersom inte alla med kikhosta provtas finns det ett mörkertal och det totala antalet fall av kikhosta är okänt.

Med anledning av den stora smittspridningen publiceras nu statistik över antalet laboratoriebekräftade fall med kikhosta varje vecka på Smittskydd Stockholms webbplats.

Framför allt barn under 6 månader riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom om de smittas av kikhosta. För att skydda de minsta barnen rekommenderas gravida att vaccinera sig under graviditeten. I Region Stockholm ligger nu vaccinationstäckningen bland kvinnor som fött barn på omkring 56%. Vaccinationen är kostnadsfri.

Smittskyddsläkaren vill också påminna om tidigare råd till vårdgivarna om ökad uppmärksamhet på kikhosta och frikostig provtagning av gravida och spädbarn, att uppmana föräldrar till barn under 6 månader att undvika personer med snuva och hosta samt att spädbarn vaccineras i tid.

Länkar

Veckovis rapportering av anmälda fall i Stockholms län.

Smittskydd Stockholms information om kikhosta (pertussis).

Vaccination mot kikhosta rekommenderas för gravida från graviditetsvecka 16.

27 juni, 2024

Vårdgivare uppmanas till ökad uppmärksamhet avseende diagnosen kikhosta.

Kontakt