Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

-  Sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands kunskapsstyrningssystem började etablerades 2019 i samband med att landets alla regioner skapade ett gemensamt nationellt system. Nu har arbetet kommit in i en ny fas då det verkligen börjat ge resultat genom att nya arbetssätt och metoder kontinuerligt införs i vården till nytta för patienterna, säger Cecilia Carlens, ordförande för Stockholm-Gotlands medicinska råd och enhetschef för kunskapsstyrning på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Arbetet drivs av 27 regionala programområden i nära samverkan med vårdens verksamheter och består av följande tre centrala delar.

Nya kunskapsstöd utvecklas och införs

Att göra kunskapsstöd tillgängliga för vårdens medarbetare är en del av arbetet inom kunskapsstyrning. Kunskapsstöd är ett samlingsbegrepp för vårdprogram, riktlinjer och personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp som används för att ställa diagnos och fatta beslut om behandling. De ger vårdens medarbetare tillgång till ny kunskap i patientmötet och möjlighet att göra patienterna delaktiga i den egna vården.

Analyser och uppföljningar genomförs

Analyser med kvalitetsindikatorer och uppföljningsdata är nödvändiga för att kunna följa utvecklingen och kvaliteten inom hälso- och sjukvården. De regionala programområdena gör också översiktliga lägesanalyser om patient- och sjukdomsgrupper som ligger till grund för mål och insatsplaner under kommande verksamhetsår. Arbetet med analys och uppföljning sker i samverkan med hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Stockholm.

Verksamhetsutveckling

Verksamhetsutveckling är en del av vårdens dagliga arbete för att förbättra patienternas resultat. Det kan till exempel handla om att utveckla vårdprocesser och arbetssätt med stöd av ny kunskap eller ny teknik. Som stöd finns bland annat olika verktyg för att förbättra systematiskt förbättringsarbete och utveckla patientsamverkan. Verktygen har olika svårighetsgrad, från enkla som kan användas direkt utan större förberedelse eller kostnad till sådana som kräver mer resurser och tid.

Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland etablerar en sakkunnigstruktur genom att inrätta Regionala Programområden (RPO). Deras uppgift är att stödja vårdgivare inom respektive specialitetsområde.