Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

En person som sökt vård i Region Stockholm har konstaterats ha mpox orsakad av virusvarianten klad 1, den virusvariant som orsakar det utbrott som nu pågår i delar av centrala Afrika. Personen har smittats under en vistelse i en del av Afrika där det pågår smittspridning.

Klad 1 orsakar samma grundsjukdom av mpox som klad 2b, den variant som tidigare förekommit i Sverige. Det tidigare globala utbrottet med virusvarianten klad 2b har främst spridits via sexuella kontakter, medan klad 1 i större utsträckning nu sprids genom andra nära kontakter inom hushållet. Risken för spridning till allmänheten i Sverige av klad 1 bedöms som låg.

Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom och på Smittskydd Stockholms webbplats finns riktlinjer kring smittskyddsåtgärder som smittspårning, testning och förhållningsregler.

När bör diagnosen mpox orsakad av virusvariant klad 1 misstänkas?

Diagnosen bör misstänkas hos person som insjuknat med blåsformade utslag eller sår, ofta med feber och lymfkörtelförstoring, inom 21 dagar efter vistelse i område med pågående smittspridning - för närvarande framför allt Demokratiska republiken Kongo (DRC) och omkringliggande länder.  

Om misstanke om reserelaterad mpox enligt ovan uppstår kontaktas infektionsbakjouren på Karolinska, Huddinge för diskussion kring indikation för provtagning och fortsatt handläggning. Observera att provtagning av misstänkt fall endast ska utföras på utvalda enheter.

För detaljerad information om symtom och handläggning av misstänkt fall av mpox, se länk nedan.

Allmänheten rekommenderas kontakta 1177 på telefon vid symtom. På 1177.se finns också mer information för allmänheten.

Läs mer

Smittskydd Stockholms information om mpox.