Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

En fördjupad analys av vårdområdet har genomförts och hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat att vårdval specialiserad hudsjukvård ska avvecklas. Vården ska istället upphandlas enligt LOU.

En förändrad avtalsform till upphandling enligt LOU syftar till att nå målen som ställs upp i omställningsplanen avseende kostnadskontroll och kostnadsreducering, bidra till geografisk spridning av mottagningar samt stärkt FoUU.

Avvecklingen av vårdvalet sker när upphandlingen av vården har tilldelats och avtalsspärren har löpt ut, det vill säga när det står klart att LOU-avtal kan tecknas utan hinder. Uppsägningstiden för vårdvalet är 12 månader vilket ger vårdaktörerna tid för omställningen.

Idag verkar 15 vårdgivare inom vårdval specialiserad hudsjukvård och majoriteten av mottagningarna finns i de centrala delarna av regionen. Analyser har visat att det inom vissa delar av vårdvalet bedrivs vård på fel vårdnivå (åtgärder som bedöms kunna utföras i primärvården tas omhand inom vårdvalet). Vidare ses en kostnadsökning där kostnaderna sedan år 2016 stigit med 21 procent till följd av volymökning. Under samma tid har befolkningen ökat med åtta procent. Analysen visar inte på någon enskild orsak som förklarar ökningen av vårdbesöken. Viss del kan troligen förklaras av en ökad oro och medvetenhet kring solning och hudcancer.

I enlighet med inriktningsbeslutet i omställningsplanen ska det utredas vidare om det är lämpligt att upphandla delar av uppdraget för idéburen verksamhet. Utöver en upphandling enligt LOU föreslås även en fortsatt utredning för att klargöra om en mindre andel av vårdvolymen kan övergå till regionägd vård. Syftet med en sådan övergång är att säkra utbildnings- och forskningsuppdraget.

För mer information: