Stödstrukturer för en mer sammanhållen vård i hemmet
Utredningen om ett mer sammanhållet uppdrag för vård i hemmet är nu klar. Vårdplanering, informationsdelning och kommunsamverkan är tre områden som behöver utvecklas för att skapa en bättre helhet och mer sammanhållna vårdkedjor för vård i hemmet.
I beslutet om Omställningsplan vårdval fick hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att utreda om ett nytt samlat uppdrag för vård som utförs i hemmet skulle kunna ersätta några eller flera av de vårduppdrag som idag utförs i hemmet av olika vårdgivare. Utredningen är nu klar och hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) och primärvårdsnämnden har fattat beslut i enlighet med resultatet av utredningen.
Behovsanalyser och inhämtande av erfarenheter och synpunkter från vård- och omsorgsgivare har varit centrala delar i utredningen. Representanter från berörda vårduppdrag har intervjuats och enkäter har skickats ut till berörda vård- och omsorgsgivare. Dialog har även skett med pensionärsrådet och samverkansgrupp äldre. De flesta vårdgivare berättar att de uppfattar sina vårduppdrag som relativt välfungerande och de ser risker med sammanslagningar av vårduppdragen. De risker som framhålls är bland annat försämrad kvalitet och mindre möjligheter till specialisering inom respektive profession.
Utifrån inhämtade uppgifter och analyser bedöms en förändring av vårdstruktur och sammanslagning av vårduppdrag inte vara den mest ändamålsenliga lösningen. En mer sammanhållen vård i hemmet bedöms snarare kunna uppnås genom att fokusera på stödstrukturer till vårdprocessen. Detta ger inte heller den ansträngning av systemet som en större förändring av vårdstrukturen skulle innebära. De stödstrukturer som behöver utvecklas för en mer sammanhållen vård i hemmet är:
- Kommunsamverkan
- Vårdplanering
- Informationsdelning
Behov av utveckling inom dessa områden ligger också i linje med vad som identifierats inom andra centrala uppdrag, däribland Handlingsplan för god och nära vård och omsorg i Stockholms län (2024–2030), Beställarplan vård av äldre (HSN 2022–0364, PVN 2024–0189) samt Säkra vårdövergångar (HSN 2021–2006).
I utredningen framkommer även att det finns utmaningar med befintligt uppdrag för ASIH (avancerad sjukvård i hemmet), bland annat ojämn geografisk spridning samt gränsdragning mot den basala hemsjukvården. Mot bakgrund av detta har hälso- och sjukvårdsdirektören fått i uppdrag att göra en översyn av avtalsområdet i sin helhet. Vidare ska även det även göras en utredning av avtalsområdet Läkarinsatser i särskilda boenden (SÄBO) som bland annat tittar på mest lämpande avtalsform, om geografiska ansvarsområden utifrån geografiska principer är lämpligt samt hur uppdraget kan samordnas på ett bättre sätt med det totala vårdutbudet.
Bakgrund
Vård i hemmet ges inom flera vårduppdrag på både primärvårdsnivå och specialiserad nivå. Vårduppdragen som ingått i utredningen:
- Basal hemsjukvård (ingår i vårdcentralernas uppdrag)
- Basal hemsjukvård, kvällar, nätter, helger
- ASIH (avancerad sjukvård i hemmet)
- Läkarinsatser i särskilda boenden
- Psykiatri som utförs i hemmet
- Hemrehabilitering (ingår i basuppdrag primärvårdsrehabilitering)
- Jourläkarbilarna
- Förstärkt utskrivning (ingår i geriatrikuppdraget på några kliniker)
- Hospital@home