Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade den 21 november 2023 att vårdval specialiserad ögonsjukvård ska avvecklas och att avtalet ska upphöra den 1 september 2025. Datumet baserades på att genomförandet av upphandling enligt LOU skulle slutföras innan dess. En vidare utredning har visat att tidpunkten för upphörande behöver senareläggas för att säkra ett stabilt vårdutbud och en smidig övergång mellan de två avtalsformerna.

Upphandlingen kan komma att överprövas och därför går det inte förhand att fastställa ett slutdatum för avtalen inom vårdval specialiserad ögonsjukvård utan att det riskerar att uppstå brister i vårdutbudet i övergången från vårdval till upphandlade avtal. Avtalen kommer istället sägas upp då tilldelningsbeslut inom samtliga anbudsområden i upphandlingen vunnit laga kraft utan att Region Stockholm genom hälso-och sjukvårdsnämnden beordrats av domstol att ändra utfallet av sådant tilldelningsbeslut eller att göra om upphandlingen, dock tidigast den 1 mars 2025.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har därför den 17 juni 2024 beslutat att senarelägga tidpunkten för när vårdval specialiserad ögonsjukvård upphör. Uppsägningstiden för avtal inom vårdval specialiserad ögonsjukvård är 12 månader varför avtalen upphör 12 månader efter att uppsägning meddelats.

För mer information: