Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Värmebölja är en sammanhängande period, då dygnets högsta temperatur överstiger 25°C minst fem dagar i sträck. Risken för hälsoproblem ökar påtagligt om temperaturen når upp till 26°C tre dagar i följd. Det finns mycket du som vårdgivare kan göra för att hantera effekterna av långvarigt höga temperaturer. I Region Stockholms uppdaterade handlingsplan för värmebölja finns information och checklistor om vård vid värmebölja.

I handlingsplanen finns bland annat information om Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd avseende inomhustemperatur som kom i maj 2024. Vidare är avsnittet om skyddsutrustning samt avsnittet om hantering, underhåll och avveckling av olika typer av portabla kylaggregat reviderat och utvecklat. Handlingsplanens disposition är uppdaterad för att underlätta för dig som vårdgivare i det lokala planeringsarbetet för att hantera en värmebölja.

Proaktivt arbete för att planera hur en värmebölja ska hanteras är av stor betydelse för att minska negativa effekter när en värmebölja kommer. Planeringen bör göras tillsammans med vårdfastighetens driftsleverantör, vilken kan vara Locum men även annan ansvarig. 

Läs mer

Effekter och förslag på åtgärder för hälso- och sjukvården i Region Stockholm vid värmebölja samt vägledning vid en långvarig situation med höga temperaturer. Uppdaterad 3 juni 2024. Gäller tills vidare.

Information om och allmänna råd vid värmebölja, inklusive effekter på vården.