Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Hälso- och sjukvårdsnämnden och primärvårdsnämnden fattade beslut om omställningsplanen i juni 2023. För vårdval specialiserad neurologi angavs inriktningen att vårdvalet ska avvecklas och att uppdraget ska övertas av regionägda vården. En fördjupad analys visar att det inte är möjligt för den regionägda vården att överta vårduppdraget i sin helhet vare sig utifrån resurser eller utifrån ekonomiska förutsättningar. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat att vårdval specialiserad neurologi ska vara kvar i sin nuvarande form och att inriktningen från omställningsplanen därmed ändras.

Fokus på ökad tillgänglighet

Inom vårdvalet har det under en längre tid funnits utmaningar med tillgängligheten inom öppenvårdsneurologin, bland annat för nybesök. Den medicinska utveckling inom vårdområdet neurologi har medfört att det för ett antal neurologiska tillstånd, som tidigare haft mycket begränsade behandlingsmöjligheter, nu går att erbjuda patienter effektiva behandlingar. De nya behandlingarna behöver dock i hög utsträckning ges av en specialist i neurologi. Behovet av specialistvård har därför överstigit tillgången vilket har inneburit att patienter fått vänta på att får vård. Situationen förväntas förbättras under de kommande åren då det finns intresse bland yngre läkare för att bli neurologspecialist, i nuläget är 60 ST-läkare under utbildning inom specialiteten.

För att förbättra situationen har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att utöka beställningen av öppenvårdsneurologi med upp till 3 000 000 kronor genom att utöka beställningen till Centrum för neurologi (Akademiskt specialistcentrum) samt ge ett nytt uppdrag inom öppenvårdsneurologi till Södertälje sjukhus.

Bakgrund

Vårdval specialiserad neurologi infördes år 2013 och vårdutbudet tillhandahålls idag av fyra vårdgivare. De patienter som vårdas inom vårdval specialiserad neurologi har bland annat diagnoserna migrän, epilepsi och dystoni. Patienter med diagnoserna MS och Parkinson får framför allt vård vid Centrum för neurologi (Akademiskt specialistcentrum).

För mer information: