Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Varje år får ungefär 250 patienter med rörelsenedsättning behandling med intensivträning. Sedan vårdvalet infördes 2017 har vården bedrivits av tre aktörer. De ligger nära varandra i Solna och Danderyd. Två av dessa erbjuder behandling med traditionella fysio- och arbetsterapeutiska metoder och en aktör erbjuder konduktiv pedagogik för både barn och vuxna.

I omställningsplanen som beslutades i juni 2023 gavs inriktningen att avveckla vårdval intensivträning för personer med rörelsenedsättning. Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att vårdvalet ska upphöra från och med 31 augusti 2025. Vården ska i stället i stor utsträckning kunna utföras av vårdområden som ligger nära.

Vårdkonsumtionsmönster visar att de patienter som bor nära där vården finns i större utsträckning får behandling än de som bor långt ifrån. Förutom den geografiska ojämlikheten finns det problem med parallella vårdbeställningar och begränsad möjlighet till kontinuitet och individuellt utformad behandling. Därför är bedömningen att det är bättre om intensivträning för personer med rörelsenedsättning i större utsträckning sker inom vårdområdena primärvårdsrehabilitering, habilitering och specialiserad fysioterapi. Vårdformerna är spridda i hela regionen och de allra flesta som får intensivträning via vårdvalet är redan är patienter där.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade även att metoden konduktiv pedagogik även fortsättningsvis ska finnas kvar och upphandlas enligt lag om offentlig upphandling (LOU) från och med 1 september 2025. Berörd målgrupp är patienter med varaktig rörelsenedsättning på grund av medfödd rörelsenedsättning, rörelsenedsättning förvärvad innan 18 års ålder eller förvärvad hjärnskada.