Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Utbildningen beskriver översiktligt delar av den samiska historien och kulturen, hur de kan påverka hälsan och vad det innebär att leva som same i Stockholm. Utbildningen ger konkret vägledning för att på ett personcentrerat och respektfullt sätt öppna för samtal med samiska patienter om kulturella aspekter som är av betydelse i vårdmötet.

Webbutbildningen heter Att vara same i Stockholm – vägledning för vårdpersonal inför patientmötet och finns på regionens utbildningsportal Lärtorget.

Arbetet med webbutbildningen har genomförts i nära samarbete med samer i länet med anknytning till Sameföreningen i Stockholm och med en samisk kommunikatör anställd i projektet. Utbildningen är baserad på en kunskapsinsamling utförd av Region Stockholm. Den gjordes i form av intervjuer av samer och resulterade i rapporten Att vara same i storstad. Psykisk hälsa, vårderfarenheter och vårdbehov.

Bakgrund

Det finns fem nationella minoriteter i Sverige: judar, romer, urfolket samer, sverigefinnar och tornedalingar. Gemensamt för dem är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet. Rättigheterna för de erkända minoriteterna skyddas genom lagar och åtgärder.