Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Primärvårdsnämnden har tagit beslut att tillgängliggöra preexpositionsprofylax, PrEP, inom Vårdval Sexuell hälsa. PrEP är en förebyggande läkemedelsbehandling som minskar risken för att få hiv. Läkemedelsbehandlingen har varit tillgänglig i Region Stockholm sedan 2018 på Venhälsan, Södersjukhuset och sedan 2023 på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Mottagningarna kommer inledningsvis ta emot patienter från Venhälsans befintliga kö. PrEP rekommenderas i första hand till personer som är riskutsatta för hiv, främst män som har sex med män och transpersoner. PrEP kan även övervägas till andra personer med risk att få hivinfektion enligt referensgruppen för Antiviral Terapi (RAV) rekommendationer.  PrEP skyddar inte mot andra sexuellt överförbara infektioner.

Idag finns fyra mottagningar inom Vårdval Sexuell hälsa. Ytterligare en mottagning är godkänd och planerar att starta i september, se Vårdutbud i Region Stockholm. 

Läs mer här

Gäller provtagning, diagnostik ansökningshandlingar, behandling och uppföljning av STI, smittspårning, preventivmedelsrådgivning samt psykosocialt stöd. Förfrågningsunderlag, rapporteringsanvisningar, uppföljningsindikatorer och kontaktuppgifter.