Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Sommaren kan innebära en utmanande period för hälso- och sjukvården. Medarbetarna ska få sin välförtjänta semester samtidigt som länets invånare ska få den vård och omsorg de behöver. Förutom detta kan strejkvarsel och blockad påverka vården i sommar. Det blir därför extra viktigt att använda den samlade kapaciteten så väl som möjligt.

Sommarsida

Genom att samverka effektivt kan vi säkerställa att patienterna tas omhand i rätt vård- eller omsorgsform och att vårdtiderna inte blir längre än vad som behövs. För att stimulera samarbetet genomförs fler kommunikationsinsatser inom vård och omsorg. Nu finns användbar information inför sommaren på en särskild sommarsida. Innehållet kan underlätta patientflödet som till exempel information om transport av patienter, remittering och jourläkarbilar.

Praktisk information, nyheter och lägesrapporter som stöd för dig som arbetar inom vården i sommar.

För att underlätta för samverkan mellan vård- och omsorgsverksamheterna finns, utöver sommarsidan, också en sida för sammanhållen vård och omsorg. Där kan kommunernas medarbetare hitta information som underlättar arbetet under semesterperioden.

Att kommunerna och regionen samarbetar med patienten i fokus är nyckeln till sammanhållen vård och omsorg. Här finns information som skapar förutsättningar för en sammanhållen vård.

Lägesrapporter

En mer omfattande lägesrapport från regionens chefläkare kommer också att publiceras regelbundet under sommaren. Där beskrivs läget i vården övergripande tillsammans med de aktuella åtgärder som vidtas för att stärka sommarens vård. Dessa rapporter kommer att publiceras på regionstockholm.se och sprids bland annat till media, förtroendevalda och vårdgivare.

Stöd vid hänvisning av patienter

Hänvisningsstödet är regionens gemensamma rutin och beslutsstöd för enhetlig, tydlig och patientsäker hänvisning av patienter. Hänvisningsstödet underlättar för medarbetarna i vården när en patient behöver hänvisas vidare i samband med det första mötet i det akuta omhändertagandet. Region Stockholm har beslutat att alla vårdgivare ska hänvisa patienter i enlighet med Hänvisningsstödet. 

Symtombaserat beslutsstöd för att hänvisa patienter vid första vårdkontakt.

Stöd för samverkan vid utskrivning från heldygnsvård

Lifecare är regionens och kommunernas it-stöd för att samverka kring utskrivning från heldygnsvård och samordnad individuell planering (SIP). På sidan för Lifecare SP  finns svar på vanliga frågor och information om reservrutiner vid eventuella störningar.

Lifecare SP är ett it-stöd för samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård och används av de aktörer i Region Stockholm och länets kommuner som samverkar kring patienten i utskrivningsprocessen.

1177 vägleder patienter till rätt vård

För invånarna är 1177 en samlingsplats för information, vägledning och tjänster inom hälsa och vård. På 1177.se finns information om sjukdomar, behandlingar, rättigheter och vårdmottagningar. För att få personlig sjukvårdsrådgivning kan invånarna ringa 1177 dygnet runt.