Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

I omställningsplanen som beslutades i juni 2023 föreslogs att vidare utreda vårdval primärvårdsrehabilitering (PVR) med inriktning att utforma upphandling enligt LOU samt ha verksamhet i egenägd vård. För att säkerställa en samlad bild av rehabiliteringsinsatser inkluderades en översyn av gränsdragning gentemot vårdval specialiserad fysioterapi.

Utredningen visar att det inte finns tillräckliga förutsättningar för att upphandla avtalsområdet primärvårdsrehabilitering enligt LOU. Den sammanfattande juridiska bedömningen är att stora delar av uppdraget inom vårdvalet definieras som primärvård enligt hälso- och sjukvårdslagen och ska därför upphandlas enligt LOV. Specialiserad fysioterapi behålls som ett separat vårdval.

Fokus på samverkan och vård efter behov

För att styra mot en mer behovsstyrd vård för patienter i hela regionen, öka samverkan med närliggande vårdområden samt erbjuda förutsättningar för en ändamålsenlig kompetensförsörjning, har primärvårdsnämnden (PVN) beslutat att vårdval primärvårdsrehabilitering och vårdval specialiserad fysioterapi ska revideras. Inför revidering ska bland annat följande utredas:

  • Förtydliga det geografiska ansvaret utefter geografiska principer (HSN 2023–0772) och ersättning kopplad till detta.
  • Förstärka incitament till samverkan med vårdcentraler och andra närliggande vårdområden.
  • Förtydliga vad som ingår i uppdragen och säkerställa medicinskt motiverade insatser och gränsdragning mot egenvård.
  • Säkerställa prioriterade målgruppers tillgång till rehabiliteringsinsatser.
  • Relevanta kostnadsbegränsande åtgärder som samtidigt säkrar vård efter behov.
  • Åtgärder som stimulerar till större mottagningar/avtal för att förbättra kompetensförsörjning och minska administrationen.

Bedömningen är att kostnader för dessa vårdval ökar framöver och nya medel behöver tillföras nämnden. Planerade besparingar i budget på 50 miljoner inklusive omställningsplanens antagande om en kostnadsminskning med 50 miljoner för rehabilitering från 2026 och framåt är inte realiseringsbart då upphandling enligt LOU inte bedöms som möjlig.