Förändringar i tandvårdsstöden från 1 januari 2025
Åldern för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks från 23 till 19 år enligt ett riksdagsbeslut. Samtidigt sänks åldersgränsen för att få statligt tandvårdsstöd och möjligheten att få del av regionernas tandvårdsstöd till vuxna från 24 till 20 år. Övergångsregler gäller i samband med sänkningen.
Samtidigt som åldern för avgiftsfri tandvård sänks så införs övergångsregler som innebär att en patient under vissa omständigheter kan få en behandlingsåtgärd utan avgift även efter det år patienten fyllt 19 år. Förutsättningen är att behandlingsåtgärden är påbörjad senast den 31 december 2024 och att den är slutförd senast den 31 december det år patienten fyller 23 år.
Övergångsreglerna är framför allt aktuella för behandlingsåtgärder som tar längre tid. Det handlar främst om åtgärder inom tandregleringsvården och specialisttandvården men kan också gälla sådant som lagningar och rotfyllningar.
Den 1 januari sänks också åldersgränsen för att få statligt tandvårdsstöd från 24 till 20 år. Detsamma gäller möjligheten att få del av regionernas tandvårdsstöd till vuxna. Det regionala tandvårdsstödet omfattar nödvändig tandvård (N-tandvård), tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling (S-tandvård) och tandvård till patienter med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning (F-tandvård).
Förändringarna i tandvårdsstöden innebär bland annat att läkare inom framför allt neurologi, reumatologi och rehabilitering kan behöva utfärda intyg för F-tandvård för patienter från 20 års ålder, istället för som tidigare 24 års ålder.
Övergångsregler vid sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård finns på sidan om barntandvård. Där finns även kontaktuppgifter
Information om barn- och ungdomstandvård.