Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Enligt ett nationellt beslut ska den nya kopplingen NRFit ersätta luerkopplingen som standard för neuroaxialt bruk. Syftet är att minska risken för feladministrering av läkemedel, vilket i sin tur minskar risken för vårdskador. NRFit är ISO-standarden 80369-6 för neuroaxialt bruk. Den godkändes internationellt 2016 och är redan tillgänglig i ett flertal länder.​

NRFit ska användas för följande områden:

  • Epidural anestesi
  • Spinal anestesi
  • Regional anestesi (till exempel plexusanestesi med och utan kateter)
  • Sårinfiltrationskatetrar
  • Lumbalpunktion
  • Avancerad pumpbaserad smärtbehandling (epiduralt/spinalt)
  • Intratekal cytostatika administrering
  • Myelografi 

Det är inte alla produkter med luerkopplingar som ska ersättas med NRFit. Luerkopplingar kommer fortsätta vara en viktig komponent i många medicinska situationer, framför allt när det gäller kärl- och blodflöde. Ibland behövs produkter med båda kopplingstyperna vid samma tillfälle.​

Byt ut material och uppdatera rutiner

I samband med övergången är det är viktigt att byta ut material samt uppdatera eventuella riktlinjer och rutiner. Region Stockholm gör omställningen onsdag 25 september 2024 och därefter går det inte att beställa artiklar för neuraxillärt bruk med luerkoppling längre. NRFit-kopplingar kan beställas via Medicarriers katalog från vecka 36.

Samla och lämna in material som behöver kasseras

Material som behöver kasseras i samband med övergång till NRFit samlas in på respektive sjukhus, packas och transporteras till Regionen Stockholms uppsamlingslokal på Sabbatsbergs sjukhus. Inlämning på uppsamlingslokalen kan ske dagtid mellan den 1 och 31 oktober. Avtala tid genom att kontakta Nicole Silverstolpe på tel. 070-737 3135.

Material som kan lämnas in är sådant som kasseras i samband med övergång till NRFit, annat överblivet förbandsmaterial och suturer går bra att bifoga. Inga läkemedel kan lämnas för kassering, inte heller pandemirelaterat material.

Materialet ska förpackas i plastpåse som placeras i en kartong vilken därefter läggs i en transportlåda, för att behålla en höggradig renlighet. Det är viktigt att märka transportkartongen med vad den innehåller. Transport beställs av Medicarrier och respektive sjukhus står för transportkostnaden.

Kontaktpersoner för frågor

Katie Andersson, upphandlare, upphandlingen, Region Stockholm

katie.andersson@regionstockholm.se 

Marie Eivarsson, projektledare, specialistsjuksköterska inom intensivvård, IVA Danderyds sjukhus

marie.eivarsson@regionstockholm.se