Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat om en inriktningsplan för det fortsatta arbetet för en klok och återhållsam antibiotikaanvändning. Region Stockholm hade länge den högsta antibiotikaförbrukningen per person i hela landet, men i data till och med maj 2024 hamnar Region Stockholm på elfte plats och ligger nu omkring riksgenomsnittet.

I primärvården har antalet antibiotikarecept minskat kraftigt sedan Strama Stockholm började sitt arbete. De goda resultaten bygger på kontinuerligt arbete där påminnelser, uppföljning och dialog med vårdgivare är avgörande för att hålla frågan levande. Strama Stockholm fortsätter också att föra dialog kring kloka val av antibiotikasort, dosering och behandlingslängd då det är minst lika viktigt som antalet recept för att bromsa resistensutvecklingen. Data ur Primärvårdskvalitet är en viktig hörnsten i dialogen med vårdcentralerna.

Införandet av Infektionsverktyget i slutenvården förbättrar uppföljningen av antibiotika kopplat till ordinationsorsak. Det har också visat sig att antibiotikaronder är en metod ger en bättre antibiotikaanvändning på sjukhus. Uppföljning är också en viktig del i Strama Stockholms arbete. Om en vårdgivare anses ha dålig följsamhet till regionens rekommendationer intensifieras kontakten och uppföljningen med enheten.

Några viktiga aktiviteter inför 2025 är

  • att ha fortsatt satsning på geriatrik och särskilda boenden för äldre
  • att stödja användning av Infektionsverktyget och Primärvårdskvalitet
  • att genomföra seminarier för hälso- och sjukvårdspersonal
  • att tillsammans med Smittskydd Stockholm genomföra det årliga seminariet för förskolepersonal, med syfte att minska smitta i förskolan och därmed minska behovet av antibiotika.