Flytt av masterkälla/primärkatalog för privata vårdgivare inom Region Stockholm
Som ett led i införandet av Masterdataplattformen i Region Stockholm, tas nu nästa steg i en långsiktigt hållbar digital miljö. Hälso- och sjukvårdsnämnden har tagit beslut att privata vårdgivare, verksamma i Region Stockholm, ska ha egen katalogkälla – antingen via kommersiellt HSA-ombud eller via egen katalog som ingår i HSA.
I april 2021 tog Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut att ett nytt regelverk ska tas fram för Region Stockholms elektroniska katalog (Ek), baserat på att Ek endast ska vara primär källa för egna förvaltningar (HSN 2020-1711).
Målet är att Masterdataplattformen/ Ek ska vara primär informationskälla och producent för HSA, för egenägd produktion, förvaltning och verksamhet. Övrig verksamhet ska ha en annan primär informationskälla.
Informationsmängder i HSA, så som uppgifter om organisation, personer och behörigheter ska omhändertas av organisationerna (vårdgivarna) själva; antingen via kommersiellt HSA-ombud eller via egen katalog som ingår i HSA.
Om behov finns, ska det vara möjligt att läsa in en verksamhet till Ek för till exempel tilldelning av behörigheter till regionens system och tjänster.
Nuläge
Idag är Region Stockholm informationsägare för all information som administreras i Ek och speglas upp till HSA. Det innebär att regionen är HSA-ombud för tredjepartsanslutna organisationer och ansvarar därmed för att informationshanteringen sker i enlighet med HSA-policyn.
Region Stockholm har även sedan starten av Ek agerat katalogombud och administrerat information för de flesta små och medelstora privata vårdgivare. I rollen som katalogombud har Region Stockholm registrerat och administrerat enheter och medarbetare verksamma inom privata vårdgivare och kommuner. Större privata vårdgivare har eget katalogansvar i Ek.
Berörda verksamheter
Beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden omfattar:
- Privata vårdgivare verksamma inom LOU (lagen om offentlig upphandling)
- Privata vårdgivare verksamma inom LOV (lagen om valfrihet)
- Läkare verksamma inom LOL (lagen om läkarvårdsersättning)
- Fysioterapeuter verksamma inom LOF (lagen om fysioterapeutersättning)
- Region Gotland
- Kommunernas verksamheter
- Kommunernas utförare
- Privata tandläkare
Nyttoeffekter
Projektet önskar uppnå:
- Ökad informationssäkerhet
- Förbättrad informationskvalitet
- Konkurrensneutralitet i val av HSA-ombud
- Minskad administrativ kostnad för Region Stockholm vid nya/förändringar av befintliga avtal
- Minskad administrativ kostnad för Region Stockholm vid införande av nya system/tjänster
- Förutsättningskapande för införande av masterdataplattformen inom regionen samt andra projekt till exempel NVID
Förutsättningar för implementation
Att byta masterkälla för berörda verksamheter är ett stort och omfattande projekt. Övergången kommer ske successivt och många förutsättningar måste vara på plats innan det är möjligt:
- Förutsättning att läsa in information till Ek från extern källa
- Regionens system är anpassade för att hantera HSA-id som inte är skapade i Ek
- Identitet- och åtkomsthantering för verksamheter som har extern källa
- Berörda verksamheter ska efter byte av masterkälla ha samma åtkomst till system och tjänster som tidigare
Tidplan
Projektets arbetsplan är att under 2024:
- Slutföra kartläggning av tekniska behov inför byte av masterkälla
- Skapa förutsättningar för byte av masterkälla inklusive planering, utveckling och anpassning av berörda system
- Påbörja verksamhetsnära aktiviteter så som till exempel utredning av avtal och översyn av interna och externa processer
Ändring av masterkälla kommer ske kontrollerat när samtliga förutsättningar är på plats både för Region Stockholm, vårdgivaren och ombuden. Projektet kommer att kontakta berörda verksamheter löpande när förutsättningar finns på plats och det närmar sig bytet av masterkälla.
Verksamheter som inte har ett beroende till Ek kan påbörja ett byte av masterkälla under 2024. Verksamheter som har ett beroende till Ek planeras bytet av masterkälla att påbörjas våren 2025.
Mer om Ek och HSA-katalogen
Alla stora organisationer har elektroniska kataloger/register som innehåller information om personer, organisatoriska enheter och funktioner. Dessa register eller kataloger utgör grunden för digital kommunikation och även grunden i identitet och behörighetstilldelning.
Hur en vårdgivares organisation byggs upp i en katalog beror på hur vårdgivaren väljer att organisera den egna verksamheten. Organisationsuppbyggnaden är av stor vikt för att vårdgivaren ska kunna efterleva patientdatalagen, PdL.
Elektroniska katalogen, Ek, är Region Stockholms lokala register. Den hanterar information om verksamheter och personer för egen produktion och förvaltning, samt för privata vårdgivare och vissa kommunala verksamheter som är verksamma inom regionen. Hanteringen består av organisations-, verksamhets- och personinformation som kompletteras med avtal, uppdrag och utbud. Idag finns det beroenden mellan organisationsuppbyggnaden i Ek och åtkomst till regionens IT-system.
Hälso- och sjukvården i Region Stockholm ingår i en nationell elektronisk katalogtjänst, HSA, som förvaltas av Inera AB. Region Stockholms information i Ek speglas kontinuerligt till HSA.
HSA innehåller en samlad, strukturerad och enhetlig information om organisation, verksamhet och medarbetare hos organisationer verksamma inom svensk vård. Informationen i HSA används i många tjänster för att invånare och personal ska kunna söka efter kontaktuppgifter och hitta rätt vård på nätet. Uppgifterna i HSA är en viktig källa för behörighetsgrundande information vid inloggning i olika IT-system som lyder under Patientdatalagen.
Kontakt
Vill du komma i kontakt med projektet så går det bra att mejla oss:
Jenny Ljungkvist|Projektledare
- jenny.ljungkvist@regionstockholm.se
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Sofie Kaiser|Projektledare
- sofie.kaiser@regionstockholm.se
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen