Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Från och med den 1 december 2022 ska gravida i Stockholms län göra sitt val av vilken förlossningsklinik de önskar föda på i appen Alltid öppet.

Så går det till

 • Efter första besöket hos barnmorskan får den gravida kvinnan ett SMS från Alltid öppet (förutsätter att en MHV1 öppnas i Obstetrix). Hon kan då gå in och välja den förlossningsklinik hon önskar föda på.
 • Fram till och med den 30 november gäller som tidigare att den gravida kvinnan gör sitt val i vecka 25 tillsammans med barnmorskan på barnmorskemottagningen.
 • Den gravida kvinnan kan ändra sina önskemål av förlossningsklinik fram till graviditetsvecka 21+6.
 • I graviditetsvecka 22+0 får kvinnan besked om vilken förlossningsklinik hon har fått plats på i Alltid öppet. Det skickas ut ett påminnelse-SMS från Alltid öppet dygnet efter att valet fastställts.
 • Om den gravida inte aktivt väljer önskad förlossningsklinik kommer hon tilldelas en förlossningsklinik där det beräknas finnas plats då hon ska föda. Prioriteringsordningen av förlossningsklinikerna baseras på den gravidas folkbokföringsadress och överst ligger den förlossningsklinik som är närmast kvinnan.

Instruktion Vårdportalen

Vårdpersonal ser den gravidas önskemål av förlossningsklinik i Vårdportalen. Instruktionen nedan visar i detalj hur vårdpersonal hittar informationen i Vårdportalen och hur de får tillgång till verktyget om de inte har det idag.

För supportfrågor kring Vårdportalen

Jobbar du på SLSO, Karolinska, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus eller Danderyds sjukhus – kontakta din vanliga support för Alltid Öppet/Vårdportalen, t ex Helpdesk eller Servicedesk.

Jobbar du hos en privat vårdgivare kontaktar du:

För beställning av behörigheter

Använd den ordinarie rutinen för behörighetsbeställning till Obstetrix och ange att du även önskar beställa behörighet till Vårdportalen.

Presentation

En PPT-presentation med tal beskriver förändringen och visar flöden i både Alltid öppet och Vårdportalen. Den kan exempelvis användas av verksamhetschefer för att informera medarbetarna på mottagningen om förändringen.

PPT-presentation – val av önskad förlossningsklinik

Affisch

En affisch som riktar sig till de gravida för att informera om förändringen. Den finns i en lång och en kort version i olika format och kan exempelvis sättas upp på mottagningsrummet eller i väntrummet. Under vecka 45 kommer affischerna gå att beställa till er mottagning via en gul ”Beställa-knapp” uppe i högra hörnet.

Vid införandet den 1 december

 • De gravidas förlossningsval/önskemål som redan är inlagt i Obstetrix ligger kvar där. Inga nya val görs i Obstetrix efter den 1 december.
 • Gravida till och med vecka 23+6 kommer få sms om att de kan göra valet i Alltid öppet.
 • De gravida mellan v 22+0 och v 23+6 kommer få 2 dygn på sig att göra sitt önskemål innan de tilldelas en plats.

Informera de gravida

Informera de gravida som berörs av förändringen i samband med besök hos er. Vägled dem till 1177.se och sidorna Att vänta och föda barn i Stockholm, där finns mer information om hur de ska göra sitt önskemål.

S:t Görans förlossningsklinik öppnar 1 april

Den 1 april 2023 öppnar en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus. Gravida kvinnor som har beräknat födelsedatum 14 april 2023 och framåt kommer kunna välja S:t Görans förlossningsklinik som önskad klinik att föda på.

De som valt S:t Görans förlossningsklinik och som behöver besöka specialistmödravården innan S:t Görans förlossningsklinik öppnar ska kontakta någon av de övriga förlossningsklinikerna i länet.

Frågor

Om ni har frågor om förändringen är ni välkomna att höra av er till ansvarig projektledare:

Kristina Müller|Senior rådgivare/barnmorska

 • Uppdaterad: 6 december 2022

 • Faktagranskad: 1 november 2022

 • Redaktör: Rebecca Haridi

 • Faktagranskare: Maja Tibblin, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen