Till start

Vårdgivarguiden

Allmänna riktlinjer

Sjukdomen covid-19 är i Sverige sedan 1 april 2022 inte längre en samhällsfarlig sjukdom utan klassificeras enligt smittskyddslagen som anmälningspliktig. Det finns inte längre några specifika och bindande förhållningsregler för den som har covid-19 men skyddsplikten som beskrivs i smittskyddslagen (SFS 2004:168, 2 kap 2 §) gäller vid alla smittsamma sjukdomar: ”den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon bär på en smittsam sjukdom är skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk”. I förskolemiljö är det viktigt att poängtera att man vid utbrott av magsjuka som ofta orsakas av norovirus (vinterkräksjuka) ser till att barn som insjuknat stannar hemma under två dygn utan fortsatta magtarmsymtom innan återgång till förskolan.

I rekommendationerna till allmänheten ska den enskilde individen med symtom inte testa sig för covid-19, men om man behöver söka vård för sina symtom kan provtagning bli aktuell. En person som genom laboratorietest som hanterats av vårdpersonal bekräftas ha en pågående infektion med covid-19 ska av behandlande läkare få information om sjukdomen för att kunna skydda andra mot smittrisk. Detta innebär att man då ska stanna hemma och undvika nära kontakt med andra så länge man är smittsam, i regel minst 5 dagar från symtomdebut.

Skolans ansvar & förebyggande arbete

För att motverka spridning av covid-19 och andra smittsamma sjukdomar är det viktigt att förebyggande åtgärder fortsätter att tillämpas i skolverksamheterna. Exempel på hygienrutiner och arbetssätt finns hos Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket, se nedanstående länkar.

Sedan den 1 augusti 2022 gäller inte längre den tillfälliga förordningen (SFS 2020:115) som infördes under pandemin och som bland annat möjliggjorde fjärr- eller distansundervisning vid situationer som kunde kopplas till covid-19.

Läs mer

Material som kan användas vid utbildningar för förskolepersonal samt information och råd om några av de smittsamma sjukdomar som är vanliga hos barn i förskoleåldern

  • Uppdaterad: 7 september 2023

  • Faktagranskad: 7 september 2023

  • Redaktör: Tomas Wahl

  • Faktagranskare: Andreas Jacks, Smittskydd Stockholm, hälso- och sjukvårdsförvaltningen