På Vårdgivarguiden använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att göra inställningar i din webbläsare kan du välja att blockera kakor.
Här finns frågor och svar som ett stöd för tolkning av Regelverk för rapportering av vårdkontakter och innehåller exempel på hur rapportering ska ske. Sidan uppdateras löpande.
Om du inte hittar svar som hjälper dig att lösa det aktuella rapporteringsproblemet, är du välkommen att skicka in din fråga till Vårdinformatik via e-post.
Du kan söka i frågornas ämnesrubriker i högernavigeringen "Hitta på sidan" eller genom att trycka tangenterna ctrl+F och skriva in sökordet.
Enskilt besök
Nybesök och mottagningsbesök
Verksamheter som enligt sitt avtal måste markera att ett enskilt besök på mottagningen var ett nybesök kan använda BTYP 0 för detta. Men verksamheter som inte har något behov av det kan både för ny- och för återbesök välja BTYP 1 Mottagningsbesök. Till Socialstyrelsens Patientregister (PAR) behöver man inte särskilja på ny- och återbesök. Vill/behöver man markera att ett hembesök, gruppbesök, teambesök e.d. var ett nybesök kan detta göras med respektive besökstyp och tillägg av lokal Region Stockholm KVÅ-kod UX001 Nybesök.
Patient med flera hälsoproblem
Ett planerat besök hos läkare ska rapporteras. Båda diagnoserna kan rapporteras om de anses ha haft betydelse för vårdkontakten.
Forskningsbesök
När forskning sker i samband med en vårdkontakt ska vårdkontakten rapporteras med diagnoser enligt ICD-10-SE, KVÅ-kod för utförd åtgärd och tillägg av KVÅ-kod ZV047 Åtgärd utförd i forskningssyfte (i). Forskningsbesök där patienten endast kommer för forskningens skull rapporteras inte som en vårdkontakt.
Medicinsk service (röntgen)
Nej, bedömningen av röntgen ingår i besöket när beslut fattades om att undersökning ska göras och remiss skickades.
Medicinsk service (bröstcentrum)
Nej, mammografi, ultraljud och punktion är medicinsk service som är beställd genom remissen från husläkaren. Svaret på undersökningarna ska gå till husläkaren. Brevet från kirurgen får ses som en service ni ger patienten, ett delgivande av svar, och är inget som ska rapporteras.
Medicinsk service (operation)
Det mindre sjukhuset rapporterar allt på ett vårdtillfälle inklusive PCI. Operationen ses i det här fallet som medicinsk service och rapporteras inte separat.
Sjuksköterskekontakt på akutmottagning (triage)
Sjuksköterskekontakter som leder till avslutad behandling utan hänvisning vidare i vården kan rapporteras som sjuksköterskebesök. Kontakter som leder till hänvisning vidare i vården, alternativt fortsatt omhändertagande av läkare på mottagningen, ska inte rapporteras som sjuksköterskebesök.
Läkarbesök på akutmottagningen
Gäller till och med 31 december 2024: Ja, besöket ska rapporteras och KVÅ-kod XS100 Oplanerad inskrivning till sluten vård ska användas. Eventuella åtgärder gjorda på akutmottagningen rapporteras i samband med slutenvårdstillfället.
Gäller från och med 1 januari 2025: Ja, besöket ska rapporteras och KVÅ-kod XS100 Oplanerad inskrivning till sluten vård ska användas. Eventuella åtgärder gjorda på akutmottagningen rapporteras i samband med akutbesöket
Läkare som rådfrågar kollega under besöket
Endast besöket hos endokrinläkaren rapporteras. Så kallade ”korridorskonsultationer” ska inte rapporteras. Teambesök ska alltid vara planerade.
Sjuksköterskebesök med pricktest
Ja, sjuksköterskan gör en medicinsk bedömning och tar beslut om fortsatt åtgärd och behandling.
Besök på arbetsplatsen
Detta rapporteras som ett enskilt besök på annan plats. Ett vårdteam består av flera hälso- och sjukvårdspersonal. En tekniker tillhör inte den kategorin. Ett teambesök ska vara planerat och bokat som teambesök.
Patient som träffar fler hälso- och sjukvårdspersonal vid samma tillfälle, ett enskilt besök
Ett besök hos läkare ska rapporteras med diagnos och åtgärd. Sjuksköterskan assisterar, därför ingår sjuksköterskans insats i läkarbesöket.
Patient som träffar fler hälso- och sjukvårdspersonal vid samma tillfälle, två enskilda besök
Ett sjuksköterskebesök och ett läkarbesök rapporteras om båda besöken är oberoende av varandra och innehåller självständiga bedömningar och/eller åtgärder. Besöken sker samma dag för att underlätta för patienten.
Planerat sjuksköterskebesök, läkarkonsultation utan patientkontakt
Det ska rapporteras som ett sjuksköterskebesök, detta gäller även när sjuksköterskan utför arbetsuppgifter delegerade av läkaren. Att läkare har granskat journalen och ordinerat behandling dokumenteras i journalen men ska inte rapporteras som en vårdkontakt.
Planerat sjuksköterskebesök, läkarkonsultation med patientkontakt
Det ska rapporteras som ett besök. Om patienten träffat läkaren och denna tagit över det medicinska ansvaret samt dokumenterat sin bedömning betraktas besöket som läkarbesök.
Läkarkonsultation vid besök hos annan personalkategori, sammanfattning
Det beror på läkarens insats: a) Ett läkarbesök rapporteras om läkaren tar över det medicinska ansvaret, det vill säga gör en kompletterande undersökning och bedömning av patientens tillstånd. b) Om läkaren gör en mindre insats, t ex skriver ett recept, rapporteras besöket på den andra personalkategorin.
Nej, endast ett enskilt besök rapporteras
Nej, ett teambesök på mottagning ska vara planerat i förväg och innebär att minst två självständiga hälso- och sjukvårdspersonal bedömer patienten tillsammans.
Flera läkarbedömningar på akutmottagningen
Nej, patienten gör endast ett besök på akutmottagningen. Den som färdigbehandlar patienten ska rapportera besöket, med diagnoser och åtgärder från hela akutbesöket.
Öppenvårdsbesök som leder till att patienten blir inskriven i sluten vård
Öppenvårdsbesök (oavsett om besöket är planerat eller oplanerat/akut) som leder till akut inskrivning på samma klinik rapporteras med diagnoser enligt ICD-10-SE och tillägg av KVÅ-kod XS100 Oplanerad inskrivning till sluten vård.
Besök där patienten inte själv deltar
När patienten representeras av en närstående (till exempel en förälder när patienten är ett barn, eller god man för en dement patient) rapporteras besöket som om patienten själv hade varit på plats, dock med KVÅ-kod XS001 Information och rådgivning med företrädare för patienten (i).
Teambesök, konferens och utbildning
Skillnad mellan teambesök och konferens
Nej. En konferens är ett möte mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal till exempel för att fatta beslut om fortsatt diagnostik och terapi. En konferens kan man rapportera även i samband med enskilt besök där till exempel socialtjänsten medverkar. Vid ett teambesök däremot är undersökning/ behandling i fokus och ett teambesök kan man endast rapportera när ett vårdteam et vill säga flera hälso- och sjukvårdspersonal tillsammans har hand om patientens vård.
Samverkan vid teambesök
De vårdgivare som har det i sitt avtal ska använda GVR-tjänsten Aktivitet för att rapportera sin närvaro. Om detta inte står i ert avtal ska ni inte rapportera alls, endast journaldokumentera er insats. Den som har kallat patienten och håller i teambesöket rapporterar det med BTYP A Teambesök. Yrkeskategori för all närvarande personal ska anges vid rapportering.
Teambesök inklusive stödsamtal
Det rapporteras som ett teambesök. Stödsamtalet ingår i teambesöket.
Gruppbesök och individuell terapi samma dag
Ett gruppbesök hos psykolog rapporteras för varje deltagande patient. För denna patient rapporteras också ett enskilt besök hos psykolog. Besöken innehåller olika åtgärder och hade kunnat ske vid olika tidpunkter, men bokades in efter varandra för att underlätta för patienten.
Konferens med patient, en hälso- och sjukvårdspersonal
Ja. En konferens i öppen vård där endast en hälso- och sjukvårdspersonal deltar rapporteras som ett enskilt besök och KVÅ-kod XS007 Konferens med patient. Närvaro av de andra aktörerna anges med KVÅ-koder ZV502–ZV516. I sluten vård ingår konferensen i vårdtillfället.
Konferens med patient, flera hälso- och sjukvårdspersonal
En konferens i öppen vård där ett vårdteam gemensamt beslutar om patientens fortsatta vård rapporteras som ett teambesök med KVÅ-kod XS007 Konferens med patient. Den som har kallat till mötet rapporterar det.
Konferens om patient, sammanfattning
Konferens rapporteras när flera personer med ansvar för patientens vård sammanträder för att tillsammans diskutera och/eller fatta beslut om fortsatt vård. De närvarande bidrar med var sin kompetens men alla behöver inte vara hälso- och sjukvårdspersonal. Konferensen ska rapporteras av den som har kallat till mötet och meddelar patienten vad teamet har kommit fram till.
Avdelningsronder, rapportering vid byte av arbetspass, råd från en kollega till en annan ska inte rapporteras som konferens.
Information till skolpersonal
Ett sådant besök ska inte rapporteras som en vårdkontakt. Innehållet på mötet är att betrakta som allmän information.
Utbildning av närstående
Om utbildningen är individuell och en del av patientens vård så ska det rapporteras med BTYP 4 Vårdhändelse utan patientkontakt och KVÅ-kod GB010 Information och undervisning riktad till närstående (i).
Ett informationsmöte (till exempel en aulaföreläsning) utan personlig kontakt med varje enskild patients anhöriga ska inte rapporteras som en vårdkontakt.
Information och undervisning (skolor)
Skolor såsom diabetesskolor, smärtskolor, där flera patienter möter en eller flera självständiga hälso- och sjukvårdspersonal från en eller flera organisatoriska enheter, ska rapporteras med en vårdkontakt varje dag som patienten deltar. Rapporteringen görs på följande sätt:
Som besökstyp rapporteras gruppbesök eller gruppteambesök
Den yrkeskategori som har behandlingsansvaret vid det aktuella besöket ska rapportera besöket (vid gruppteambesök anges denna som yrkeskategori 1. Övriga självständiga medverkande hälso- och sjukvårdspersonal ska anges som yrkeskategori 2, 3 o s v).
Aktuell diagnoskod rapporteras
Åtgärdskod GB009 Information och undervisning riktad till patient
Distanskontakt
KVÅ-kod XS012
Ja, eftersom BTYP 9 endast anger att det rör sig om en distanskontakt så behöver XS012 rapporteras för att visa att det rör sig om en kontakt per telefon.
Nybesök på distans
Nybesök som sker på distans rapporteras med besökstyp för distansbesöket (enskilt, team, grupp eller gruppteam på distans) och KVÅ-kod för vilken typ av distanskontakt (videomöte, telefonkontakt, skriftlig kontakt). Att det gäller nybesök anges med KVÅ-kod UX001 Nybesök.
Telefonkontakt för utvärdering av läkemedel
Ja, eftersom telefonkontakten omfattar en medicinsk bedömning och beslut om behandling.
Telefonkontakt med stomiterapeuten
Ja, eftersom en medicinsk bedömning görs och beslut fattas om behandling.
Telefonkontakt med sjuksköterska och ordination av läkare
Endast den telefonkontakt med sjuksköterskan där den medicinska bedömningen görs ska rapporteras. Att det inte var patienten själv som ringde anges med KVÅ-kod XS011 Information och rådgivning per telefon med företrädare för patienten. Övriga kontakter journalförs men behöver inte rapporteras.
Telefonkontakt inom förlossningsvården
Nej, telefonsamtalen ska inte rapporteras eftersom de är rådgivning inför en kommande vårdkontakt.
Bedömning av provsvar och ordination av läkemedel
Det ska rapporteras som telefonkontakt med sjuksköterska.
Kontakt via 1177
Kontakter av sådan administrativ karaktär ska inte rapporteras, oavsett hur de sker. Att förnya ett recept ingår i den tidigare vårdkontakten där beslut om medicinering fattades.
KBT-behandling via internet
KBT-behandling via internet rapporteras på BTYP 9 Distanskontakt med KVÅ-kod DU011 systematisk psykologisk behandling, kognitiv-beteendeterapeutisk (i) samt tilläggskod ZV044 Behandling administrerad via internet (i).
Avläsning av inskickade testvärden (hemmonitorering)
Nej, avläsning av testvärden är inte en vårdkontakt.
Återbesök via videolänk
En vårdkontakt på distans som innehållsmässigt motsvarar ett fysiskt besök ska rapporteras med BTYP 9 Distanskontakt samt relevanta diagnos- och åtgärdskoder inklusive KVÅ-kod XS014 Information och rådgivning med patient via videolänk.
Teambesök via videolänk
Vårdkontakten rapporteras med BTYP U Distanskontakt, team och KVÅ-kod XS014 Information och rådgivning med patient via videolänk. Observera att KVÅ-kod XS014 inte ska rapporteras för att någon i teamet sitter på distans om patienten träffar de andra fysiskt – KVÅ-koden ska beskriva patienten, inte personalen.
Videomöte utan att patient närvarar
Ett videosamtal med en företrädare för patienten (exempelvis en nära anhörig eller en god man) rapporteras med BTYP 9 Distanskontakt, enskilt och KVÅ-kod XS001 Information och rådgivning med företrädare för patienten. KVÅ-kod ZV051 Telemedicin bör läggas till för att markera kontaktsättet.
Observera att ett videomöte utan patient eller dess företrädare, exempelvis en diskussion mellan flera hälso- och sjukvårdspersonal om patientfallet, ska inte rapporteras som en vårdkontakt.
Kontakt inför läkarbesök
Nej, förberedelse inför ett läkarbesök ska inte rapporteras som vårdkontakt.
Skriftlig kontakt
En skriftlig vårdkontakt, exempelvis chatt, kan rapporteras om innehållet ersätter och motsvarar ett öppenvårdsbesök.
Vårdkontakt under pågående slutenvård
Ja, dessa besök rapporteras som vårdkontakter i öppenvård enligt Socialstyrelsens föreskrift
Tidigare planerat besök under vårdtillfälle
Ja, tidigare planerat besök utan medicinskt samband med vårdtillfället ska rapporteras där besöket sker.
Oplanerat besök under vårdtillfälle
Nej, ett besök på konsultremiss som planeras och sker under pågående vårdtillfälle ska inte rapporteras som ett eget besök. De diagnoser och åtgärder som genereras på konsultbesöket ska rapporteras på vårdtillfället.
Utredning under vårdtillfälle
Alla åtgärder som sker när en patient är inskriven i sluten vård och som har ett medicinskt samband med det aktuella vårdtillfället, räknas tillhöra vårdtillfället. De ska inte rapporteras som öppenvårdsbesök.
Operation under vårdtillfället på annan klinik
Ett slutenvårdstillfälle ska rapporteras av infektionskliniken, inklusive KVÅ-koder från operationen. Ett öppenvårdsbesök som sker inom ramen för ett slutenvårdstillfälle ska inte rapporteras även om det sker på annan klinik.
Behandling under vårdtillfälle på annat sjukhus
Behandlingar och åtgärder som har medicinskt samband med pågående vårdtillfälle ska rapporteras av den klinik/sjukhus där patienten är inskriven i sluten vård. Detta gäller oavsett om en åtgärd utförs på annan klinik/sjukhus än den där patienten är inskriven.
Åtgärd som utförs under dagen och är en del av behandlingen av den åkomma som patienten vårdas för, ska ses som en konsultinsats eller medicinsk service. Inget nytt vårdtillfälle ska skapas om patienten planeras åter till ursprungligt sjukhus inom ett begränsat antal timmar.
Strålbehandling och dialysbehandling (sedan tidigare pågående) är undantagna från denna regel.
Sluten vård
Tidpunkt när patienten skrivs in i sluten vård
Inskrivning i sluten vård sker när patientens tillstånd bedöms kräva att vårdplats ställs till dennes förfogande, oavsett vilken tid på dygnet.
Flyttningar mellan kliniker
Detta rapporteras som separata vårdtillfällen, eftersom patienten remitteras till ortopedkliniken för åtgärd som inte har medicinskt samband med vårdtillfället på medicinkliniken.
Lån av sängplats vid överbeläggning
Om patienten vårdas för covid-19 så rapporteras ett vårdtillfälle på den klinik som normalt har hand om infektionssjukdomar. Om patienten har förflyttats mellan olika kliniker (oavsett hur många förflyttningar som skett) under covid-19-vården så är det ändå endast ett vårdtillfälle som ska rapporteras. Utplaceringar till andra kliniker ska framgå av journalen.
Återinläggning samma dag
Om patienten skrivs ut till hemmet och återkommer samma dag, oavsett besvär, så är det ett nytt vårdtillfälle.
Patient med psykiatrisk tvångsvård, inskriven på somatisk klinik
Vårdtillfället rapporteras på den somatiska klinik där patienten är inskriven utan att den psykiatriska tvångsvårdsformen avslutas.
Om journalsystemet inte tillåter registrering av två parallella vårdtillfällen, ska verksamheten utforma en rutin som möjliggör korrekt rapportering till Socialstyrelsens patientregister och separat rapportering till beställaren.
Det somatiska vårdtillfället rapporteras med relevanta diagnoser och åtgärder. Ev. extravak med personal från psykiatrin rapporteras av psykiatrin när patienten skrivs ut därifrån, med KVÅ-kod GA002 Extra tillsyn (extravak) och tilläggskod för tid. Tidpunkter för när tvångsvården på somatisk klinik börjat respektive slutat journaldokumenteras också inom psykiatrin.
Permission
Ja, om ett vårdtillfälle avslutas med en permission ska vårdtillfället inte rapporteras som avslutat förrän permissionstiden är slut.
Remiss och intyg
Remiss till annan mottagning
Nej, varken granskningen av provsvaret eller remissen ska rapporteras som vårdkontakt eftersom de ingår i det senaste läkarbesöket.
Kontakt med patient på grund av avvikande provsvar
Meddelande av provsvar samt bokning av besök ska inte rapporteras. Bedömning av provsvar ingår i besöket när provet beställdes.
Smittspårning och anmälan enligt lag
Sådana administrativa åtgärder ska inte rapporteras som vårdkontakter. Åtgärdskoden GD001 Anmälan enligt lag och åtgärdskoden AV097 Smittspårning kan endast rapporteras vid en vårdkontakt med patient.
Rapportering av intyg
Nej, intygsskrivande kan endast rapporteras i samband med vårdkontakt med patient.
Diagnos och åtgärd
Diagnoskod under pågående neuropsykiatrisk utredning
Förutsättningen för att använda Z03 är att man misstänkt, utrett och uteslutit en sjukdom samt inte planerat någon uppföljning och/eller behandling. Z03 kan inte bli aktuell under en utredningsfas då det inte rör sig om en riktad hälsokontroll. Det finns heller inga ”generella” koder, varje patient är unik och behöver beskrivas utifrån sin situation och tillstånd. Utredning utförs på grund av något symptom/problematik patienten har och innan man fastställt den slutliga diagnosen använder ni er av symptomkoder, se exempel nedan.
Exempel på symtomkoder vid till exempel en Neuropsykiatrisk utredning (andra koder än de som är uppräknade nedan kan alltså också komma att bli aktuella):
Koncentrationssvårigheter: R41.8W
Hyperaktivitet: R46.3
Aggressivitet/vrede/ilska: R45.4
Impulskontrollstörning: R45.4 Irritabilitet och vrede
Svårigheter med social kommunikation:
Z73.4 Bristfällig social förmåga som ej klassificeras annorstädes,
Z73.5 Konflikt i sociala roller som ej klassificeras annorstädes,
Z73.8 Andra specificerade problem som har samband med svårigheter att kontrollera livssituationen
Samspelssvårigheter: Se ovanstående kodförslag vid 'svårigheter med social kommunikation'.
Stereotypa beteenden: R25.8 Andra och icke specificerade abnorma rörelser.
Perceptionsavvikelser:
R20.3 Hyperestesi, förstärkt känselupplevelse,
R20.8 Andra och icke specificerade rubbningar av hudkänseln,
R44.8 Andra och icke specificerade symtom och sjukdomstecken avseende förnimmelse och varseblivning.
När/om en diagnos har fastställts efter utredning kodas diagnosen med lämplig kod ur till exempel kapitel 5 (F) i ICD-10-SE. Om patienten inte uppfyller kriterier för sjukdomsdiagnos kan man vid utredningens slut använda kod från Z03.
Mer information finns i Socialstyrelsens anvisning för diagnosklassificering i öppenvård på deras hemsida. Där kan du få hjälp i hur ni ska tänka när ni klassificerar era patienters vårdkontakter.
Se sök i klassifikationer på Socialstyrelsens webbplats.
När det gäller diagnosklassificering av aktuell vårdkontakt ska man ange anledningen till vårdkontakten enligt ”här och nu”-principen. Under en utredningsfas används lämpligen koder för de huvudsakliga symtom som patienten utreds för.
Z00.4 kan inte bli aktuell under en utredningsfas då det här inte rör sig om en allmän psykiatrisk undersökning av person som är utan besvär. Se kodtexter och hierarkin i ICD-10-SE. Vi tänker att patienterna genomgår en utredning för att det finns underlag i form av besvär eller symptom? Då är det bland symptomkoder i R-kapitlet man ska leta efter de koder som kan beskriva besvär/symptom patienten har förutsatt att ingen diagnos har ställts.
Det finns inga ”generella” koder att använda sig av under en utredningsfas. Patientmöten är i sig alla unika och behöver därvid beskrivas utifrån sin situation.
Exempel på symtomkoder vid till exempel en neuropsykiatrisk utredning (andra koder än de som är uppräknade nedan kan alltså också komma att bli aktuella):
Stereotypa beteenden: R25.8 Andra och icke specificerade abnorma rörelser.
Perceptionsavvikelser:
R20.3 Hyperestesi, förstärkt känselupplevelse,
R20.8 Andra och icke specificerade rubbningar av hudkänseln,
R44.8 Andra och icke specificerade symtom och sjukdomstecken avseende förnimmelse och varseblivning.
När/om en diagnos har fastställts efter utredning kodas diagnosen med lämplig kod ur till exempel kapitel 5 (F) i ICD-10-SE. Om patienten inte uppfyller kriterier för sjukdomsdiagnos kan man vid utredningens slut använda kod från Z03.
Ändring av ICD-10-SE-kodtext
Anledningen till att Socialstyrelsen uppdaterat kodtexterna med ”som uteslutits och avskrivits” under Z03 från den 2022-01-01 är för att förtydliga användningen då det uppmärksammats att man på en del ställen använt koderna vid fel situationer.
Koderna under kategorin Z03 har alltid haft betydelsen ”som uteslutits och avskrivits” trots att det tidigare inte stått i kodtexten. Den informationen har däremot alltid funnits i den överliggande nivån till koden, det vill säga Z03, se utdrag ur klassifikationen i Socialstyrelsens söktjänst för klassifikationer.
Ja, texten ska baseras på den fritt formulerade diagnosen och bör omformuleras så att den beskriver den individuella patientens tillstånd, men man får inte ändra kodens innebörd.
Får alla diagnoskoder användas?
Den som har klinisk kunskap kan ställa diagnos och denna diagnos ska klassificeras med den kod i ICD-10-SE som beskriver diagnosen mest noggrant. Det finns ingen begränsning över vem som använder vilket kapitel. Se gärna "Vem får göra vad i vården" hos Socialstyrelsen.
Vårdinformatik kan i undantagsfall skapa en tillfällig lokal åtgärdskod i väntan på en nationell kod. Lokala koder får enligt gällande rutin en giltighetstid på två år, den tid som det tar för Socialstyrelsen att skapa en nationell kod som ska beställas enligt Socialstyrelsens anvisningar i dokumentet "Uppdateringsrutiner för KVÅ".'
Ni kan använda diagnoskod Z51.4 Förberedande vård för efterföljande behandling som ej klassificeras på annan plats och ändra kodtexten så att den passar den aktuella situationen. Behandlingen kan anges med KVÅ-kod (till exempel QC000 Behandling relaterad till röst- och talfunktioner).
Minnesutredning
Under pågående utredning anges som huvuddiagnos en kod för patientens symtom, exempelvis någon av följande:
R41.8A Lindrig kognitiv störning, subjektiv
R41.8W Andra symtom och sjukdomstecken
F06.7 Lindrig kognitiv störning
Vid vårdkontakt där utredningen avslutas anges kod för den huvuddiagnos läkaren kommit fram till. Om patientens symtom kvarstår utan att utredningen visat något bakomliggande tillstånd kan symtomkoderna ovan fortsatt vara aktuella. Om man efter utredning kommer fram till att inget av dessa tillstånd föreligger, kan man som huvuddiagnos ange Z03.2A Observation för misstänkt kognitiv störning. Åtgärder av betydelse anges enligt KVÅ. För mer information se avtal:
Nej, Region Stockholms KVÅ-kod UW005 Basutredning avslutad kan bara rapporteras när utredningen är helt genomförd.
Tidsgräns för avstötningskomplikation
Det finns ingen tidsgräns för användning av T86.- Funktionssvikt och avstötning av transplanterade organ och vävnader. Om svikten bedöms som relaterad till själva transplantationen kodas den med T86.- Funktionssvikt och avstötning av transplanterade organ och vävnader, i annat fall väljer man en kod för hjärtsvikt/njursvikt/leversvikt från övriga kapitel i ICD-10-SE med eventuellt tillägg av Z94.- Organ eller vävnad ersatt genom transplantation.
Efterlevandesamtal vid dödsfall
Efterlevandesamtal rapporteras inte som besök. När dödsfallet inträffat (patienten har konstaterats död på akutmottagningen eller har avlidit på en vårdavdelning) finns möjlighet att med KVÅ-kod QX007 Omhändertagande av avliden (i) i den avlidnes journal ange att man haft efterlevandesamtal. Behövs det fler än två samtal ska efterföljande samtal inte längre ingå i den avlidnes vårdkontakt. Fortsatta samtal dokumenteras i den efterlevandes journal och rapporteras med diagnos- och åtgärdskoder som beskriver dennes orsak till kontakten samt utförda åtgärder.
Uppdaterad: 9 september 2024
Faktagranskad: 9 september 2024
Redaktör: Stina Wernstedt
Faktagranskare: Katriina Pernaa Bäckman, hälso- och sjukvårdsförvaltningen