Frågor och svar om vårdgaranti i primärvården
Vårdgaranti 2019
Den nationella vårdgarantin omfattar från och med 2019 fyra områden:
- en för den första kontakten med vården (tillgänglighetsgaranti)
- en medicinsk bedömning av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal i primärvården (bedömningsgaranti)
- en för specialistbesök (besöksgaranti inom den specialiserade vården) och
- en för behandling initierad av specialist (behandlingsgaranti)
Verksamheter i primärvården som omfattas av vårdgarantin
Alla legitimerade yrkesgrupper som arbetar på en husläkarmottagning omfattas av vårdgarantin. Från och med 1 juli 2019 kommer även hälso- och sjukvårdskuratorer vara legitimerade. Några vanliga exempel på personal som omfattas är: Läkare, psykolog och sjuksköterska.Om verksamheten är bemannad med andra legitimerade yrkeskategorier som vårdgivaren bedömer behövs för att kunna uppfylla uppdraget omfattas även dessa. Exempelvis: Apotekare eller logoped. Läs mer här: Registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (HoSp) (Socialstyrelsen)
Behovsbedömning och medicinsk bedömning i primärvården
Hur ser flödet ut från behovsbedömningen till medicinsk bedömning?
Illustrationen är framtagen av SKR och reviderad av Region Stockholm.
Scenario - Telefonbedömning: behovs- eller medicinsk bedömning
När gäller vårdgarantin?
Vårdgarantin anger inte om vård ska ges eller vilken slags vård som ska ges. Akut vård berörs inte av vårdgarantin. Om man blir akut sjuk eller skadad ska vård ges så snart som möjligt. Patienten omfattas inte av vårdgarantin/vårdgarantin gäller inte om:
- Patientens hälsoproblem kan omhändertas direkt genom rådgivning om egenvård
- Hälsoproblemet inte är: nytt, en kraftig försämring/förändring av ett tidigare känt medicinskt problem eller utebliven behandlingseffekt
- Om patienten väljer att avstå sig vårdgarantin (PvV)
- Om man av medicinska skäl bör vänta längre än garantins tidsgränser, MoV
- Om patienten själv väljer att byta mottagning för samma hälsoproblem
- Patienten går från barn- till vuxenmottagning för samma hälsoproblem
- Medicinsk service såsom laboratorie- och röntgenundersökning
- Utredningar samt hjälpmedelsförsörjning ingår vanligtvis inte med undantag för dyslexiutredningar, minnesutredningar och neuropsykiatriska utredningar samt utprovning av hörapparater
- Vid second opinion
- Vid återbesök
- Utomregionala patienter
Scenario - vårdgarantipatient
Undantag från vårdgarantin
För registrering av PVV ska Patienten vara informerad och införstådd med att hen avsäger sig vårdgarantin.
- Patienten tackar nej till erbjuden tid inom vårdgarantin i primärvården och överenskommen tid blir bortom vårdgarantins gräns.
- Patienten ändrar/vill boka om erbjuden tid inom vårdgarantin i primärvården och överenskommen tid blir bortom vårdgarantins gräns.
- Vårdgivaren kan inte erbjuda tid inom vårdgarantins gräns i primärvården och patienten erbjuds vård hos annan vårdgivare med kortare väntetider
- Patienten tackar nej och accepterar en väntetid som överstiger vårdgarantins tidsgräns.
- Patienten vill träffa särskild läkare trots att väntetiden överstiger vårdgarantins gräns.
- Patienten drabbas av akut sjukdom eller skada som bedöms förlänga väntetiden utöver vårdgarantins gräns.
- Ska användas i liten uträckning. Endast då patienten är för sjuk för att få en medicinsk bedömning inom 3 kalenderdagar.
Alla legitimerade yrkesgrupper som arbetar inom primärvården omfattas av vårdgarantin. Från och med 1 juli 2019 kommer även hälso- och sjukvårdskuratorer vara legitimerade. Följande yrken omfattas: Arbetsterapeut, audionom, barnmorska, dietist, fysioterapeut eller sjukgymnast, kiropraktor, kurator, läkare, naprapat, optiker, psykolog, psykoterapeut och sjuksköterska. Om verksamheten är bemannad med andra legitimerade yrkeskategorier som vårdgivaren bedömer behövs för att kunna uppfylla uppdraget omfattas även dessa. Exempelvis: Apotekare eller logoped. Läs mer här: Registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (HoSp) (Socialstyrelsen)
Remisshantering och vårdgaranti
Uppföljning kopplad till vårdgarantin
Datainsamling av väntetider
SKR har utvecklat en ny uppföljningsmodell vars syfte är att redovisa tillgängligheten i primärvården ur ett bredare perspektiv än att enbart fokusera på vårdgarantins krav. Därför kommer väntetidsrapporteringen även i regionen att breddas. Information om datainsamlingen kommer löpande.
Systemet GVR (Gemensamt vårdregister) har utökats med en tillgänglighetstjänst och informationen ska rapporteras till GVR. Till GVR rapporteras information från den/de bokning(ar) som hör ihop med den registrerade öppenvårdskontakten. GVR används för registrering av besök, vårdtillfällen, typ av vårdkontakt och diagnoser. De registrerade besöken i öppenvårdstjänsten (både primär- och specialiserad vård) synkas med tillgänglighetstjänsten. Mer information om GVR
Utöver den regionala uppföljning och utvärderingen befästs det i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) samt hälso- och sjukvårdsförordningen (2017:80) att regionernas rapporteringsskyldighet ska fullgöras genom att uppgifter lämnas till den nationella väntetidsdatabasen som förs av SKR.
Väntetidsdata kommer att rapporteras månadsvis till SKR. Hela föregående månad rapporteras senast den åttonde* (8) den efterföljande månaden. Exempelvis, för januari kommer data rapporteras den 8e februari och för februari rapporteras den 8e mars och så vidare. *Vid de fall den 8e infaller på en helgdag (exempelvis söndag) skickas data vardagen närmast den 8e. Skulle det ske någon förändring, uppdateras informationen.
Mer information, SKR, lagar och förordningar
På SKR:s sida vantetider.se kan du läsa mer om vårdgarantin samt se publicerade data över väntetider. Läs här för SKR:s Frågor & Svar