Frågor och svar om "Så får du rätt arvode"
Frågor och svar om anvisningar för viss redovisning och debitering av läkarvårdsersättning enligt LOL och FOL.
Syftet är att underlätta för debiterande läkare att i varje enskilt fall styrka ersättningsgill åtgärd som beskrivs i anvisningarna. De anvisningar som nu finns förklarar för vårdgivarna vilket underlag förvaltningen förväntar sig ska finnas vid en eventuell kontroll. Vid tidigare utförda kontroller har hälso- och sjukvårdsförvaltningen uppmärksammat att det råder osäkerhet för många vårdgivare om de dokumentationskrav som följer av LOL/FOL samt annan tillämplig lag och rättspraxis.
Anvisningarna gäller i första hand för de patienter som Regionen betalar ersättning för. Men sedan gäller självklart alltid regler om journalföring med mera.
Nej, tid som inte direkt har samband med behandlingen av patienten räknas inte in.
Det görs en bedömning från fall till fall. Om det finns polisanmälan om inbrottet och anmälan till försäkringsbolag så tas det med i bedömningen. Vårdgivaren har ansvar för att tillse att det finns back-up av journalanteckningar.
För hälso- och sjukvårdsförvaltningens personal som utför kontroller av journalanteckningar råder samma sekretess som för personal inom vården. Det finns inget hinder mot att du på begäran av landstinget skickar in journalkopior. Om du är osäker kan du kontakta oss via vår support. Kontaktuppgifter finns i anvisningarna på sidan 2.
Patientens begäran hindrar inte dig från att sända in uppgifterna för styrkande av din debitering. LOL:s regelverk går utöver den enskilde patientens begäran.
Nej, för att det ska vara ersättningsberättigat krävs att det är du som läkare som talat med patienten.
Ja, anvisningarna gäller oberoende av om du har passerat taket för ersättning.
Nej, den tiden ersätts inte. Enligt LOL har du skyldighet att lämna in journalkopior i samband med kontroll av begärd ersättning.
Nej, upprättande av läkarintyg eller utlåtanden berättigar inte i sig till läkarvårdsersättning.