Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Nytta

Patienten kan själv se information om betalningar och frikort i öppenvård och därmed ha koll på vad hen betalt och hur långt det är kvar till frikort.

Så här fungerar det

För att ta del av e-tjänsten Högkostnadsskydd för öppenvård behöver patienten logga in med sin e-legitimation, gå till rubriken Övriga tjänster och välja Högkostnadsskydd – Högkostnadsskydd i Stockholms län och Gotland.

Här kan patienten

 • se sina avgifter i öppenvården (registrerade i Region Stockholm och Region Gotland) ett år tillbaka
 • se om gränsen för frikort är uppnådd
 • se frikortets giltighetstid
 • beställa ett frikort i papper om hen har uppnått frikort.

All information som patienten kan se i e-tjänsten är information om avgifter och frikort som har registrerats i e-frikortstjänsten. Det går att efterregistrera äldre betalningar eller frikort som utfärdats i en annan region eller hos vårdgivare som ännu inte anslutit sig till e-frikortstjänsten.

Om invånaren behöver söka vård hos en vårdgivare som inte är ansluten till e-frikortstjänsten behöver patienten ha med sig ett frikort i papper. Patienten kan ha uppnått frikort och erlagt betalningar som inte syns i e-tjänsten.

Anslutning, drift och förvaltning

Information om att ansluta sig finns här:

Information om behörighet och anslutning till elektroniskt högkostnadsskydd och frikort, e-frikort, för besök i den öppna sjukvården. Här finns också en handbok för e-frikort-webbtjänsten samt instruktionsfilmer.

Högkostnadsskydd för öppenvård i Stockholms län och Gotland driftas och förvaltas av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF).

Länkar till mer information

Support

För vårdpersonal - användarstöd för e-tjänsterna på 1177

Har du som vårdgivare frågor om eller synpunkter på e-tjänsterna? Kontakta i första hand din lokala support och i andra hand Ineras kundservice.

Felanmälan och användarstöd

  Observara att Gotland har egen förvaltning för e-tjänsten Högkostnadsskydd för öppenvård.

  • Uppdaterad: 26 april 2023

  • Faktagranskad: 26 april 2023

  • Redaktör: Björn Larsson

  • Faktagranskare: Mitra Nordén, hälso- och sjukvårdsförvaltningen