Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Testet består av ett urinprov, och för dem med slida även ett slidprov. Testet visar inte om patienten har klamydia eller gonorré i ändtarmen eller i svalget.

Klamydia och gonorré hemtest gör att patienten kan ta ett test själv utan att behöva gå via en vårdcentral eller en provmottagning. Patienten beställer ett provtagningskit på 1177.se.

Så här fungerar det

Patienten loggar in på 1177.se med e-legitimation, väljer tjänsten Egen provhantering, beställ och registrera och Klamydia och gonorré (hemtest). Här kan patienten ändra folkbokföringsadress till valfri adress inom Sverige samt fylla i telefonnummer. Inom några dagar kommer ett kuvert med ett provtagningskit till den adress som angavs i formuläret. Patienten skickar in sitt prov till angivet laboratorium. Provsvaret finns i patientens journal och på patientens 1177.se ca en vecka efter inskickat prov. Om patienten anger sitt mobilnummer och/eller e-postadress för aviseringar i Inställningar på startsidan i inloggat läge så får hen ett sms eller mejl när svaret har kommit.

Patient som testat positivt för klamydia kan behandlas på ungdomsmottagning, venereologisk mottagning eller på annan vårdenhet. Ansvarig läkare som erbjuder patient behandling är även ansvarig för att smittspårning utförs alternativt att remiss skickas till vårdvalsmottagning enligt avtal. Även en fallanmälan till Smittskydd Stockholm via Sminet ska göras. Efter omhändertagande ska återkoppling ske till, Specialistmottagning sexuell hälsa Södersjukhuset, för bevakning och uppföljning av positiva provsvar:

Patient som testat positivt för gonorré ska behandlas av venereolog och hänvisas i första hand till Specialistmottagning sexuell hälsa på Karolinska Huddinge eller Södersjukhuset.

Begränsningar

  • Det bör gå minst en vecka mellan det tillfälle då patienten tror hen blivit smittad och när hen provtar sig.
  • Provet bör inte tas samtidigt som patienten behandlas med antibiotika.
  • Provtagningskittet är personligt och kan inte beställas åt någon annan.
  • Provtagningskittet har begränsad hållbarhet och måste postas tillbaka inom 8 veckor.
  • Provtagningskittet kan endast skickas till adresser inom Sverige.
  • Har invånaren uttalade symtom bör hen uppmanas att kontakta en vårdgivare.

Observera att klamydia och gonorré är anmälningspliktiga sjukdomar enligt smittskyddslagen. Har man någon av dessa sjukdomar är man skyldigt att medverka till smittspårning.

Anslutning, drift och förvaltning

Region Stockholm är anslutet till 1177 Egen provhantering. Egen provhantering utvecklas, drivs och förvaltas nationellt av Inera. I regionen hanteras tjänsten av hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

För frågor kontakta:

Förvaltning 1177

Support

Invånare

1177.se nationell support hanterar invånarfrågor om och felhantering av tjänsten.
Vårdgivaren hanterar frågor om erbjudande, provsvar och uppföljning.

Vårdgivare

Frågor eller synpunkter på tjänsten hanteras av:

Förvaltning 1177



Utöver kontorstid kan Ineras kundservice kontaktas för felanmälan och support på 0771-25 10 10.
  • Uppdaterad: 12 oktober 2023

  • Faktagranskad: 12 oktober 2023

  • Redaktör: Björn Larsson

  • Faktagranskare: Per Nilsson, hälso- och sjukvårdsförvaltningen