Till start

Vårdgivarguiden

Fram till årsskiftet 2024/2025 kan vårdcentraler, primärvårdsrehab och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar ansöka om att få 50 000 kronor i ekonomiskt stöd för att förstärka sitt systematiska arbete med Fysisk aktivitet på recept (FaR). Endast enheter som inte hade en plats i motsvarande projekt 2023 kan söka. Medlen är begränsade och först till kvarn gäller.

Enheter som önskar arbeta med sin FaR-implementering och ta del av medlen mejlar en förfrågan till Akademiskt primärvårdscentrum (APC). Efter överenskommelse om att enheten får en plats i projektet kan arbetet påbörjas.

För att få till ett varaktigt och resurseffektivt arbete med Fysisk aktivitet på recept (FaR) behöver arbetet med FaR struktureras och beskrivas på enheten. Personalen behöver också ha kunskap om hur FaR-metoden används. Arbetet med FaR-implementeringen utförs av vårdenheten lokalt med stöd av APC. Arbetet sker i fyra steg. Dessa är lokal rutin, e-kurs, fortbildnings/handledningstillfälle på vårdenheten samt uppföljning. 

För att få stödet

Tillvägagångsätt för att få ekonomiskt stöd:

  1. Enhetschef eller verksamhetschef tar kontakt med Cecilia Berg på Akademiskt primärvårdscentrum för att komma överens om en satsning på enheten. I samband med detta bokas fortbildning/handledning av personalen in, se steg 4, och enheten får mall för lokal rutin/planering för arbete med FaR samt länk till e-kurs.
  2. Minst 60 % av personalen på vårdenheten genomför e-kurs ”FaR introduktion” på Lärtorget. Den digitala kursen tar cirka 30 min att genomföra och är lämplig för alla professioner med självständigt behandlingsansvar.
  3. Fyll i mall för lokal rutin för FaR-arbete och mejla den för bedömning till Cecilia Berg. För att den lokala rutinen/planen ska godkännas krävs att samtliga fält i den färdiga mallen är ifyllda enligt instruktion samt att planen för arbete med FaR följer evidens och avtal.
  4. Lokal fortbildning/handledning på plats på vårdenheten eller digitalt. Personal från APC genomför tillfället med er. Enhetschef och minst 60% av vårdenhetens personal ska delta. Detta tillfälle bokas i samband med överenskommelse i steg 1. Tillfället ska vara minst 90 minuter långt.
  5. Efter att alla fyra punkterna ovan är genomförda ges information om hur faktureringen sker av de överenskomna 50 000 kronorna. OBS! Fakturan måste vara APC tillhanda under 2024 för att kunna betalas ut. Sent inkomna fakturor kommer inte hanteras.

Cecilia Berg

Enheten kommer få uppföljning med återkoppling på sitt arbete med utdrag av data samt dialog vid tre respektive sex hela kalendermånader efter handlednings/fortbildningstillfället. Implementeringsarbetet kommer beforskas och enheter som deltar i projektet kommer tillfrågas om de vill delta. Samma stöd kommer ges till alla enheter som deltar i projektet, oavsett om de deltar i forskningsprojektet eller ej. Forskningen kommer studera implementeringen och därför kommer enhetens data i form av KVÅ-kodning samt enkät/intervju av enhetschef och personal vara aktuella.

Om FaR

  • Uppdaterad: 10 juni 2024

  • Faktagranskad: 10 juni 2024

  • Redaktör: Caroline Olsson

  • Faktagranskare: Andrea Friedl, hälso- och sjukvårdsförvaltningen