Till Start

Vårdgivarguiden

Uppstartsstöd

Vårdenheter som inte deltagit i projektet FaR-implementering med ekonomiskt stöd under 2023 eller 2024 kan få uppstartsstöd. För att möjliggöra att tid avsätts för arbetet ersätts enheten med 80 000 kronor. Möjlighet att fakturera ges efter att följande tre moment slutförts:

  1. Minst 60 % av personalen på vårdenheten har genomfört e-kursen ”FaR introduktion” på Lärtorget. Den digitala kursen tar cirka 30 minuter att genomföra och är lämplig för alla professioner med självständigt behandlingsansvar.
  2. Vårdenheten har fyllt i mall för lokal rutin för FaR-arbete och mejlat den för bedömning till Cecilia Berg på Akademiskt primärvårdscentrum. För att den lokala rutinen eller planen ska godkännas krävs att samtliga fält i den färdiga mallen är ifyllda enligt instruktioner samt att planen för arbete med FaR följer evidens och avtal (mall erhålles vid anmälan till projektet).
  3. Lokal fortbildning eller handledning på plats på vårdenheten eller digitalt. Personal från Akademiskt primärvårdscentrum (APC) genomför tillfället med er. Enhetschef eller verksamhetschef och minst 60 % av vårdenhetens personal ska delta. Tillfället är 90 minuter långt.

Fortsättningsstöd

Vårdenheter som deltagit i projektet FaR-implementering med ekonomiskt stöd under 2023 eller 2024 kan få fortsättningsstöd. För att möjliggöra att tid avsätts för arbetet ersätts enheten med 80 000 kronor. Ersättningen kan faktureras efter att följande fyra moment klarats av:

  1. Vårdenheten har skickat korrekt ifylld mall för hinder och strategier (erhålles vid anmälan till projektet).
  2. Vårdenheten har skickat in en uppdaterad version av mall för lokal rutin för FaR (uppdaterad version från tidigare inskickad version 2023 eller 2024).
  3. Vårdenheten har tagit del av minst 60 minuters fortbildning på vårdenheten eller digitalt från Akademiskt primärvårdscentrum (APC). Enhetschef eller verksamhetschef samt minst 60 % av personalen deltar hela den utsatta tiden. Vårdenheten väljer mellan ett par olika innehåll beroende på identifierade hinder och strategier. Mer information finns i mallen för hinder och strategier.
  4. Nya medarbetare som inte varit med på föregående satsning genomför e-kursen ”FaR introduktion” på Lärtorget innan utbildningstillfället som leds av APC.

För samtliga vårdenheter

För samtliga enheter gäller att utbildningstillfället som inkluderas i satsningen ska vara inbokat senast den 20 juni. Observera att utbildningstillfällen kan ges i juni och i augusti-november 2025. Det finns olika veckodagar och olika tider på dagen att välja på, flest valmöjligheter har de vårdenheter som bokar först. Mer information och material mejlas till anmälda enheter så snart anmälan registrerats.

För enheter som deltar i fortsättningsstödet måste även planen vara inskickad innan 20 juni, för att ämne för fortbildningen ska kunna väljas.

För samtliga gäller att den lokala rutinen ska vara inskickad och godkänd med god framförhållning innan utbildningstillfället med personal från APC. Som en del i projektet erhåller samtliga deltagande vårdenheter uppföljning vid tre respektive sex hela kalendermånader efter utbildningstillfälle.

Anmälan

Antalet platser för respektive satsning är begränsade och det är först till kvarn som gäller. Anmälan görs av enhetschef eller verksamhetschef, och i anmälan ska det stå tydligt om det gäller uppstartsstöd eller fortsättningsstöd.

För att anmäla en vårdenhet till projektet eller för frågor, vänligen kontakta projektledare Cecilia Berg, Akademiskt primärvårdscentrum:

Cecilia Berg

Om FaR

Fysisk aktivitet på recept, FaR, kan användas som behandling för att främja hälsa hos patienten.

  • Uppdaterad: 14 april 2025

  • Faktagranskad: 14 april 2025

  • Redaktör: Caroline Olsson

  • Faktagranskare: Andrea Friedl, hälso- och sjukvårdsförvaltningen