Att förebygga övervikt genom hälsosamma matvanor
I Nordiska näringsrekommendationer (NNR 2012) har man tittat på forskning om hur man kan förebygga övervikt och fetma och om hur man kan behålla vikten efter att man gått ner i vikt. Däremot har inte viktnedgång eller behandling av fetma ingått i arbetet.
Forskning visar att de som äter mycket fiberrika livsmedel som fullkorn, grönsaker, baljväxter, frukt, bär, och nötter har lättare att hålla vikten. Att äta mycket av mat baserat på siktat mjöl som används i vitt bröd och vanlig pasta, sockerrika livsmedel och drycker, och kött var förknippat med viktuppgång.
En förklaring kan vara att en kost baserad på naturligt fiberrika vegetabilier generellt innehåller mindre energi jämfört med en kost rik på kött och livsmedel med mycket fett och socker.
Det spelar inte så stor roll för vuxna om kalorierna kommer från protein, fett eller kolhydrater. Om det är mer än man gör av med, leder det till övervikt. Ett högt proteinintag tidigt i barndomen verkar kunna öka risken för fetma senare i livet.
Eftersom det handlar om balans mellan hur mycket energi man får från maten och hur mycket energi man använder, spelar det roll hur mycket man rör sig. Tillräckligt med fysisk aktivitet bidrar därför till en hälsosam kroppsvikt på lång sikt.
Läs mer om hälsosamma matvanor:
Dieter och viktnedgång
Basen för all viktnedgång är att få i sig mindre kalorier än vad man gör av med.
Många med övervikt och fetma har svårt för att gå ner i vikt. Det är svårt att bryta mönster och ändra vanor. Olika personer har också olika förutsättningar för att gå ner i vikt. Det finns ingen metod som passar för alla som vill gå ner i vikt utan var och en måste hitta sitt sätt.
För att kunna gå ner i vikt och hålla kvar vikten, måste man hitta en kost som man kan leva med för resten av livet. Genom att äta varierat får man också i sig den näring man behöver för att må bra på lång sikt.
Läs mer om viktminskning och dieter på Livsmedelsverkets webbplats:
Regionalt vårdprogram övervikt och fetma - kost
Vårdprogrammet är skrivet för hälso- och sjukvårdspersonal. Huvudinriktningen är behandling av fetma. Syftet med regionalt vårdprogram övervikt och fetma är både att vägleda vårdgivare och att motivera för den roll som hälso- och sjukvården har i arbetet med övervikt och fetma. Giltighetstiden för vårdprogrammet har förlängts till 21 08 31. Under avsnittet Kost kan du läsa mer om:
- Allmänt om kostbehandling
- Måltidsrutiner
- Söta drycker och alkohol
- Utrymmesmat
- Matvanor i ett mångkulturellt samhälle
- Vårdgivartips: Var nyfiken