Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Husläkarmottagningar, barnmorskemottagningar, närakuter, akutmottagningar och gynekologmottagningar som har avtal med Region Stockholm kan remittera smittspårning av klamydia. Under 2020 har remisserna gått till någon av vårdvalsmottagningarna, det vill säga Stockholms mottagning för sexuell hälsa (SMSH) eller RFSU-kliniken. Eftersom en tredje vårdvalsmottagning för sexuell hälsa nu har tillkommit (Mama Mia mottagning för sexuell hälsa) kommer nu samtliga tre vårdvalsmottagningar dela på remisserna från 1/1 2021.

Remittering görs utifrån var den egna mottagningen ligger:

  • Mottagningar söder om Gamla stan utom Södermalm remitterar till RFSU-kliniken
  • Mottagningar belägna i någon av kommunerna Ekerö, Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Bro, Upplands Väsby, Stockholms stads stadsdelar norr/nordväst om innerstaden, samt Kungsholmen remitterar till SMSH
  • Mottagningar belägna i någon av kommunerna Danderyd, Lidingö, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker, samt Stockholms stads innerstadsdelar Östermalm, Södermalm och Vasastaden/Norrmalm/City/Gamla stan remitterar till Mama Mia mottagning för sexuell hälsa

Remittering av smittspårning av klamydia är ett erbjudande. Om smittspårningskompetens finns på den egna mottagningen ska smittspårning av klamydia även i fortsättningen skötas där. Erbjudandet om remitterad smittspårning är framförallt till för de vårdgivare som har få fall av klamydia och därmed inte kan upprätthålla smittspårningskompetensen.

Kom ihåg att skicka smittskyddsanmälan i SmiNet även när smittspårningen remitteras. Ange i anmälan till vilken mottagning smittspårningen har remitterats.

Patienter med gonorré, syfilis och/eller hiv ska alltid remitteras till specialistklinik för både behandling och smittspårning.

Remitterad smittspårning av klamydia

Att remittera smittspårning av klamydia är möjligt för husläkarmottagningar, BMM, närakuter, akutmottagningar och gynmottagningar.

Klamydia

Smittskydd Stockholms information om klamydia.

Kontakt

Rebecka Vyth | Smittskyddsbarnmorska