Brödsmule-navigation

Egenprovtagning för covid-19 är möjlig för alla medarbetare i vården i Stockholms län, medarbetare som arbetar på särskilt boende för äldre (SÄBO) och LSS-boenden, hemtjänst och personliga assistenter, som är hemma sjuka. Om provtagningen visar att medarbetarna inte har covid-19 kan de återvända till sin arbetsplats när de är symptomfria.

Medarbetare som är intresserade av att provta sig anmäls till egenprovtagning av sin chef och får sedan en länk till Alltid öppet. Medarbetare som har tillgång till bil och är nog frisk för att köra till en drive-in station och där provta sig i bilen kan välja att göra det i stället för att få ett provtagningskit budat hem.

Medarbetaren som vill testa sig vid en drive-in station väljer provtagningsstation och tid för egenprovtagningen. På drive-in stationen får medarbetaren ett provtagningskit, scannar en QR-kod på provtagningsröret med sin smartphone och loggar in med BankID för att registrera provet. Provtagningskitet innehåller instruktioner om provtagningen. När provet är taget packar medarbetaren provet och ger till personalen vid stationen. Medarbetaren får ett SMS när provet är klart efter 1–2 dagar.

Adresser och öppettider till drive-in stationerna finns i Alltid öppet.

Det finns olika provtagningsprocesser beroende på var medarbetarna arbetar. Egenprovtagning på drive-in är bara möjlig för medarbetare som använder appen Alltid öppet för processen kring provtagning och uppföljning.