Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

På två veckor har antalet analyserade tester för covid-19 gått från runt 24 000 till föregående vecka då cirka 58 000 prover analyserats. Det är en ökning med 142 procent. Men på grund av att logistiken med hemkörning av tester inte hängt med efterfrågan skulle ökningen vara ännu större om alla som velat ta prov hade fått möjlighet till det.

- Vi visste att vi skulle se en ökning men inte riktigt att vi skulle se en så stor ökning på så kort tid. Vi rekommenderar att alla testar sig när man har symtom som kan vara covid-19. Då får man reda på om man är smittad och ska man stanna hemma tillsammans med de man bor med under de kommande sju dagarna, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Fakta så här beställer invånare prov:

Alternativ 1: Boka digitalt

I appen Alltid öppet kan alla över 13 år med svenskt personnummer boka ett hemtest, drive-in-test eller upphämtning på apotek.

För barn upp till 12 år behöver du vara ombud för barnet både i Alltid öppet-appen och på 1177.se. Det är också du som tar provet på ditt barn

Alternativ 2: Gå till en provtagningsbuss med drop-in

Personer som bor nära ett ställe där det står en mobil provtagningsbuss kan gå dit på drop-in. Det behövs legitimation och ett mobilnummer.

Alternativ 3: För dem som har svårt att hantera digitala bokningar

De allra flesta ska boka digitalt, men de som varken har BankID eller Freja eID Plus, kan ringa och boka ett test som kan hämtas ut på vissa apotek av ett symtomfritt ombud. Telefonnumret är 08–428 429 30 och det behövs ett mobilnummer för att boka testet. Ombudet behöver:

  • uppge att det rör sig om ett test som inte kräver e-legitimation och som är märkt med dina personuppgifter
  • visa både din och sin egen legitimation vid upphämtningen.

Alternativ 4: Några kan få lämna prov på vårdcentralen

Vårdcentralerna har i uppdrag att hjälpa till med provtagning när det gäller:

  • personer som är på tillfälligt besök i Stockholms län
  • personer som saknar svenskt personnummer
  • personer med skyddad identitet
  • personer utan e-legitimation