Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

- Vi ser nu en ökad smittspridning i Stockholms län. Det viktigaste du kan göra för att minska smittspridningen är att vaccinera dig. Vaccin ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19. Jul- och nyårshelgerna närmar sig, och vi kan fira jul och nyår med släkt och vänner, men planera för att kunna ställa in med kort varsel om någon insjuknar med symtom på covid-19. De som är ovaccinerade bör visa extra omsorg och undvika nära kontakter med personer över 70 år eller som tillhör andra riskgrupper, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

- Även fortsättningsvis är det särskilt viktigt att stanna hemma om du har symtom oavsett om du är vaccinerad eller inte. Du ska också provta dig för att se om det är covid-19. Visar provet att du har covid-19 ska de du bor men också vara hemma, säger Maria Rotzén Östlund.

De nya råden innebär följande:

  • Håll avstånd så ofta du har möjlighet i offentliga miljöer och undvik trängsel.
  • Om du har möjlighet undvik trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt, som till exempel att gå, cykla eller åka bil.
  • Använd munskydd i kollektivtrafiken om det uppstår trängsel.
  • Serveringsställen som restauranger och caféer ansvarar för att lokalerna är utformade så att trängsel undviks.
  • Universitet och högskolor kan ha fortsatt undervisning på plats men ska undvika större samlingar.
  • Arbetsgivare rekommenderas att underlätta medarbetares vaccination samt att göra det möjligt för medarbetare att kunna arbeta hemifrån när arbetet så tillåter. Det ska också vara möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum och man bör undvika större samlingar inomhus med många deltagare.

De allmänna råden kan komma att följas av andra, mer ingripande restriktioner om smittspridningen och trycket på vården ökar ytterligare. Folkhälsomyndigheten har en plan i tre steg för vilka restriktioner som ska införas om pandemins påverkan fortsätter att öka.