Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Vaccinationer mot covid-19 har nu gjorts i Region Stockholm. I åldersgruppen 65+, som hittills erbjudits AstraZeneca-vaccin, har 88,2 procent fått en dos vaccin och 82,6 procent är fullvaccinerade.

- Tidigare hade vi brist på vaccin och för att använda allt vaccin vi hade effektivt kunde vi bara erbjuda AstraZeneca och inte mRNA-vaccin till åldersgruppen 65+. Snart kan dessa välja andra vaccin då tillgången har förbättrats och fler har hunnit bli vaccinerade. Antalet smittade ökar nu i länet och den mer smittsamma deltavarianten dominerar. Vi behöver därför fortsätta göra allt vi kan för att så många som möjligt är färdigvaccinerade när vi går in i hösten så att smittan inte ska få fäste när skolor och jobb drar igång, säger chefläkare Elda Sparrelid.

- Att skydda våra äldre är viktigt och vi tror och hoppas att de i åldersgruppen 65+ som hittills valt att inte vaccinera sig eller varit tveksamma nu tänker om och bokar sig för vaccination, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Deltavarianten dominerar

Deltavarianten dominerar nu i Stockholms län. Deltavarianten bedöms ha högre smittsamhet än andra varianter av coronaviruset.

- Alla tre vacciner som används i Sverige ger ett gott skydd, men det är extra viktigt med 2 doser för bäst skydd mot svår sjukdom för deltavarianten. Även om man är ung och bedömer att man inte kan bli svårt sjuk i covid-19, så bör man vaccinera sig. Inte minst av hänsyn till andra som kan riskera att bli svårt sjuka, säger chefläkare Elda Sparrelid.