Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

Invånare som är 80 år eller äldre är prioriterade för vaccination inom Region Stockholm i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hittills har över 73 procent av 80-plus-gruppen fått sin första dos och vårdcentralerna fortsätter nu att vaccinera 80-plus-gruppen. I nästa steg erbjuds gruppen, 75-79 år, möjlighet att boka vaccinering. I ett första steg kan dessa nu boka tid på fyra mottagningar och inom kort kan de också boka tid på fler mottagningar i hela länet. Gruppen 75-79 år kan inte vända sig till sin vårdcentral för att boka tid för vaccination just nu.

– Under pausen av AstraZeneca-vaccinet har våra lager fyllts på och nu vill vi använda doserna så snabbt som möjligt. Därför ställer vaccinatörer som tidigare vaccinerat personal nu om sin verksamhet och erbjuder invånare födda 1946 eller tidigare vaccination. Initialt har vi fyra mottagningar öppna för 75-plus och sedan öppnar vi successivt fler mottagningar också för denna grupp. Parallellt vaccinerar vårdcentralerna klart de som är födda 1941 eller tidigare och inom kort kommer även de som är födda 1946 eller tidigare kunna vaccinera sig på vårdcentralerna, säger Magnus Thyberg.

Kapaciteten utökas snabbt utifrån vaccintillgången

De som är födda 1941 eller tidigare har fått ett brev där de ombeds att kontakta den vårdcentral de tillhör på samma sätt som de brukar och vaccinationen av 80-plus-gruppen pågår så snabbt som vaccintillgången tillåter. Snart får också 75-plus-gruppen brev men redan nu utökar Region Stockholm sin vaccination mot covid-19 successivt genom att också erbjuda vaccination till de som är födda 1946. Alla bokningsbara tider för 75-plus-gruppen bokas via appen Alltid Öppet och antalet bokningsbara tider beror på vaccintillgången. Region Stockholm vaccinerar smittsäkert så snabbt tillgången tillåter.

– Vi har ett allvarligt smittläge i länet nu vilket gör det viktigare än någonsin att snabbt kunna vaccinera så många äldre som möjligt. Bokningen för den nya gruppen, 75-79 år, på de fyra nya mottagningarna sker med appen Alltid Öppet och all information finns på 1177.se. I nästa steg när fler mottagningar och vårdcentraler kan erbjuda vaccination för 75-79-gruppen kommer det finnas fler sätt att boka tid för vaccination, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare Region Stockholm.