Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

- Det är ett efterlängtat besked till de personer som var bland de första att erbjudas vaccin mot covid-19. För den som bokar i appen Alltid Öppet går det att få en tid väldigt snabbt. Erbjudandet om dos tre finns redan i appen för alla i rätt ålder och där det har passerat 6 månader sedan den andra dosen. Vi har gott om vaccin nu, till skillnad från i våras när många äldre fick vänta på att få ett efterlängtat skydd mot covid-19, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm.

Det finns fem sätt att få en tredje dos vaccin, för den som omfattas av erbjudandet.

  1. Telefonbokningen är öppen och kan ge service på tio språk. Svenskspråkig bokning nås på tel 08-428 429 30. Telefonnummer till övriga språk finns på 1177.se.
  2. Den som har appen Alltid öppet får ett påminnelse-SMS när det har gått 6 månader efter andra dosen. I appen kan man boka en tid på en vaccinationsmottagning.
  3. Vaccinationsmottagningar har drop-in tider och tar emot personer födda 1956 eller tidigare för en tredje dos vaccin. Mottagningarnas drop-in-tider finns på 1177.se.
  4. Det går också att gå till någon av de tolv vaccinationsbussarna som roterar på flera platser i länet. Där sker enbart drop-in-vaccination. Tider och platser finns på 1177.se.
  5. Det är också möjligt att vaccineras på sin vårdcentral. De återupptar sina vaccinationer av denna grupp successivt från och med denna vecka. 

Folkhälsomyndigheten har även beslutat att rekommendera att erbjuda fler grupper en påfyllnadsdos. Detta kommer att ske successivt.

Information om hur personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård ska få en tredje dos kommer i närtid.

Fakta om vaccination med en tredje dos

  • Den som har kraftigt nedsatt immunförsvar kontaktas av Karolinska Universitetssjukhuset. 
  • Sedan 4 oktober har det gått att boka vaccinationstid eller söka drop-in-tid för gruppen född 1941 eller tidigare. Vaccination inom SÄBO, hemtjänst, hemsjukvård pågår. Ungefär 29 000 tredjedoser har redan givits i Region Stockholm.
  • De vacciner som används är från Pfizer/BioNTech samt Moderna.
  • All information om telefonbokning, app, vaccinationsmottagningar och vaccinationsbussar finns på 1177.se. 

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida: