Till start

Vårdgivarguiden

Brödsmule-navigation

- Förra veckan kunde vi erbjuda de som fått sin andra dos 15 juni eller tidigare möjlighet att boka tid. Nu kan vi erbjuda påfyllnadsdosen till alla som fyllt 18 år och fick sin andra dos för 6 månader sedan. Att vi nu har kapacitet att vaccinera i takt med dosintervallet är mycket glädjande då vaccination är viktigt för att bromsa smittspridningen. Efter denna successiva inledning så kommer invånaren att kunna räkna med att få erbjudande om att boka påfyllnadsdos när det är dags vilket är tidigast 6 månader efter dos 2, säger Magnus Thyberg, Regionens vaccinsamordnare.

Region Stockholm har planerat för att det ska finnas kapacitet för att erbjuda påfyllnadsdos för alla över 18 år som vaccinerats med sin andra dos för mer än sex månader sedan. Då det är många invånare som uppfyller kriterierna för påfyllnadsdos under de första veckorna 2022 så kommer erbjudandet om att boka fördelas under tre dagar. Det ger vaccinatörerna goda förutsättningar att lägga ut tider och fördela om tider utifrån efterfrågan. Det ger också invånaren bättre förutsättningar att kunna hitta och boka en tid som passar.

Invånarna hittar all information på 1177.se och bokar precis som vanligt via appen Alltid Öppet eller telefonbokningen. De som tidigare använt appen får ett SMS när det är möjligt att boka påfyllnadsdos. Vissa vaccinationsmottagningar har drop-in-tider och tar nu emot för vaccination av dos ett och två samt för påfyllnadsdosen. Information om mottagningarnas och vaccinationsbussarnas drop-in-tider finns på 1177.se.

Det är nu två olika grupper av invånare som kan boka påfyllnadsdos:

  • Personer födda 1957 eller tidigare som tog andra dosen för minst fem månader sedan
  • Personer som fyllt 18 år eller äldre och som tog andra dosen för 6 månader sedan

Vaccinatörer med drop-in-mottagning behöver säkerställa att något av dessa villkor är uppfyllda innan vaccination med påfyllnadsdos ges.