Samsyn bland kirurger om hur gallstenssjukdom ska behandlas
Samsyn inom kirurgi gör att patienter med gallstenssjukdom i allt högre utsträckning får behandling utifrån sjukdomens svårighetsgrad. Det är resultatet av ett nationellt vårdprogram för gallstenssjukdom som har införts i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland.
Gallstenssjukdom är bland de vanligaste orsakerna till svår akut buksmärta. Gallstenar kan ge upphov till flertal olika sjukdomstillstånd. Allt från akut inflammation i gallblåsan till ofarliga övergående smärtanfall. Galloperation är en av de vanligaste operationerna i landet.
Hur patienter med gallstenssjukdom behandlas varierar dock både inom och mellan landets regioner. För att råda bot på detta har ett vårdprogram för gallstenssjukdom tagits fram av experter inom nationellt system för kunskapsstyrning, som nu införts i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland. Införandet har skett i samverkan mellan regionalt programområde, RPO, kirurgi och plastikkirurgi samt de kirurgiska verksamheterna.
– Vårdprogrammet har bidragit till en samsyn bland kirurger kring ett mer systematiskt sätt att behandla gallstenssjukdom av olika svårighetsgrad, till exempel att patienter med akut inflammation i gallblåsan snabbt ska opereras. Men också att de med lindrig gallstenssjukdom inte ska utsättas för kirurgi i onödan. En annan effekt är att dagkirurgi har börjat användas oftare vilket bland annat minskar risken för sjukhusbundna infektioner, säger Björn Törnqvist, sektionschef, kirurgkliniken, Danderyds sjukhus och representant i den nationella arbetsgrupp som tagit fram vårdprogrammet.
Införandearbetet startade med ett stormöte med alla berörda kirurger där vårdprogrammets rekommendationer för behandling av gallstenssjukdomar gicks igenom. Möjligheten att ställa frågor till de som varit med att ta fram vårdprogrammet gav en bred samsyn av vilka utmaningar som behövde hanteras. Regional statistik visades från det nationella kvalitetsregistret GallRiks och andra regionala datakällor.
– I sjukvårdsregion Stockholm-Gotland finns sedan tidigare ett etablerat samarbete mellan kirurgcheferna på sjukhusen som nu driver införandet av vårdprogrammet framåt. Resultat från införandet följs upp genom månatliga utvärderingar där vi ser en tydlig positiv utveckling, säger Jacob Freedman, ordförande i regionalt programområde kirurgi och plastikkirurgi.