Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

Hjärtsvikt är en allvarlig sjukdom med dålig prognos och den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning. Tillgången till symtomlindrande och livräddande behandling är otillräcklig. Cirka hälften av patienterna dör inom fem år vid obehandlad hjärtsvikt.

Införandet av vårdförlopp för hjärtsvikt har resulterat i nya arbetssätt och rutiner som medfört förbättringar för patienter med nydebuterad hjärtsvikt. Införandet har skett i samverkan mellan regionalt programområde, RPO, hjärt- och kärlsjukdomar, sjukhusens hjärtsviktsmottagningar och primärvården.

­­­­­– Tack vare dom nya rutinerna kan patienter få diagnos snabbare med hjälp av hjärtultraljud och i större utsträckning få optimal behandling vid hjärtsviktsmottagning. Dessutom har patienternas tillgång till fysioterapi säkerställts, berättar Jana Bjarby, överläkare i kardiologi vid Capio St Görans sjukhus och ordförande i RPO hjärt- och kärlsjukdomars arbetsgrupp för införande av vårdförloppet.

De tre diagnoskoderna för olika typer av hjärtsvikt används nu i större utsträckning, vilket ökar möjligheten för patienter med den allvarligaste formen att få rätt vård vid en hjärtsviktsmottagning.

En mall för titrering av läkemedel har också bidragit till snabbare upptrappning av hjärtsviktsläkemedel och ökad användning av det senaste behandlingstillskottet så kallade SGLT2-hämmare. Dessutom har ett regionalt vårdprogram för fysioterapi tagits fram som publiceras inom kort.

– Arbetet och engagemanget vid de teambaserade och sjuksköterskeledda hjärtsviktsmottagningarna har varit en nyckel till det framgångsrika förbättringsarbetet. Där pågår nu även projekt för att etablera digital distansmonitorering som gör att hjärtsviktspatienter kan lämna data om EKG, blodtryck, syresättning i blodet och mående hemifrån, säger Carolina Lindroth, processledare RPO hjärt- och kärlsjukdomar och sjuksköterska vid hjärtsviktscentrum på Danderyds sjukhus.

Införandearbetet har pågått sedan 2020 då vårdförloppet godkändes av nationell kunskapsstyrning hälso- och sjukvård. En regional arbetsgrupp tillsattes då av RPO hjärt- och kärlsjukdomar bestående av representanter från samtliga sjukhus och primärvården. Vårdförloppet sågs också som en naturlig fortsättning av 4D hjärtsvikt, ett förbättringsprojekt i Region Stockholm som bidragit till ökad medvetenhet om hjärtsvikt i primärvården och bättre tillgång till hjärtsviktsmottagningar.