Fler patienter med kronisk njursjukdom diagnostiseras
Just nu pågår en satsning för att fler patienter med kronisk njursjukdom ska få rätt diagnos, behandling och läkemedel i tid. Ett samarbete mellan regionalt programområde njursjukdomar, informationsläkare och vårdcentraler som visat resultat i ökat antal registrerade diagnoser.
Kronisk njursjukdom är ett dolt och allvarligt folkhälsoproblem. Många patienter är omedvetna om sin sjukdom eftersom de inte har märkbara symtom. Det är därför svårt att tidigt upptäcka sjukdomen för att sätta diagnos samt ge rätt behandling och läkemedel. Patienter riskerar att utveckla allvarliga komplikationer såsom hjärt-kärl-sjukdom, behöva dialys eller tvingas genomgå njurtransplantation.
En satsning pågår under 2024 för att öka kunskapen och medvetenheten om kronisk njursjukdom bland medarbetare vid cirka 200 vårdcentraler. Det sker genom besök av informationsläkare från Akademiskt primärvårdscentrum, APC. De har hittills utbildat cirka hälften av vårdcentralerna och resterande får besök under hösten.
- Effekterna märks redan genom att allt fler patienter får diagnos kronisk njursjukdom och att diagnoskoder i kvalitetsregistret Primärvårdskvalitet ökar. Vi informerar också om de nya läkemedel för diabetes och njursjukdom som kommit, framför allt SGLT2-hämmare, samt om eGFR-prov som är ett säkert sätt att mäta njurfunktion, säger Christer Norman, specialistläkare allmänmedicin och informationsläkare vid APC.
Förbättringsarbetet har etablerats i nära samarbete mellan regionalt programområde, RPO, njursjukdomar inom systemet för kunskapsstyrning, läkemedelskommitténs expertgrupp njursjukdomar och APC. Ett av RPO njursjukdomars mål är förbättrad prevention och behandling av kronisk njursjukdom, bland annat genom att införa nationellt vårdprogram för njursjukdomar.
- Samarbetet mellan RPO njursjukdomar och informationsläkarna har fungerat ovanligt bra. Vi har genomfört fortbildningar för vården som informationsläkarna nu följer upp med diskussioner på vårdcentralerna. Detta har skapat ett stort engagemang som nu bidrar till den positiva utveckling som behövs för att personer med kronisk njursjukdom ska få en mer jämlik, god och kunskapsbaserad vård, säger Sara Lind af Hageby, överläkare i njurmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset och ordförande för RPO njursjukdomar.
Sjukvårdsregion Stockholm-Gotland etablerar en sakkunnigstruktur genom att inrätta Regionala Programområden (RPO). Deras uppgift är att stödja vårdgivare inom respektive specialitetsområde.