Till Start

Vårdgivarguiden

Brödsmulenavigering

HPV, eller humant papillomvirus, är en av de främsta orsakerna till cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Genom att vaccinera sig mot HPV fås ett starkt skydd mot cellförändringar och därmed cancer.

– Vi är väldigt glada över att nästan 50 000 unga kvinnor nappat på erbjudandet om kostnadsfri vaccination mot HPV i Stockholm, säger Hanna Milerad, medicinskt ansvarig på Regionalt Cancercentrum, RCC.

– Under året har vi sett ett fantastiskt arbete och engagemang hos alla barnmorskemottagningar, vaccinatörer och sjukhus som vaccinerar mot HPV, säger Hanna Milerad.

Genom att vaccinera sig skyddar man inte bara sig själv, utan minskar också risken att viruset sprids vidare och drabbar andra kvinnor.

– Stockholm är ett stort län där det finns utmaningar att genomföra omfattande vaccinationsinsatser. I vissa områden är vi på väg mot 70 procent vaccinationstäckning, vilket behövs för att helt kunna utrota livmoderhalscancer. I andra delar av länet är vaccinationsgraden fortfarande är låg, säger Hanna Milerad.

Kampanj i utvalda områden under våren

Under våren har Region Stockholm genomfört en riktad informationskampanj i områden där vaccinationstäckningen är låg; Södertälje, Järva, Sigtuna/Märsta, Järfälla, Botkyrka och Skärholmen. Resultatet börjar synas, men fler behöver fortfarande vaccinera sig för att livmoderhalscancer inte längre ska behöva drabba kvinnor i länet.

Sista chansen att vaccinera sig kostnadsfritt innan den 30 juni

Erbjudandet om kostnadsfri vaccination fortsätter till och med den 30 juni. På 1177.se finns information om närmaste mottagning som erbjuder den kostnadsfria vaccinationen. 

– Vi kommer även att erbjuda kostnadsfri vaccination mot HPV på Södertörns högskola den 8 maj. Springer man Vårruset kommer det också finnas möjlighet att besöka vårt tält på plats den 21 maj, och vaccinera sig kostnadsfritt i samband med det, säger Hanna Milerad.

Så effektivt är vaccinet mot HPV

Varje år diagnosticeras ungefär 500 kvinnor i Sverige med livmoderhalscancer. Cirka 150 kvinnor dör varje år av sjukdomen. 

HPV, eller humant papillomvirus, är en av de främsta orsakerna till cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Genom att vaccinera sig mot HPV får man ett starkt skydd mot dessa cellförändringar. 

Varför vaccination mot HPV?

HPV kan spridas vid samlag, oralsex eller smeksex. Det spelar ingen roll om man har en fast partner, eftersom man kan ha fått viruset redan innan man träffades. HPV finns i många varianter, och vaccinet som erbjuds nu skyddar mot fler varianter än tidigare. Den som redan har vaccinerat sig kan fortfarande ta del av erbjudandet om en extra dos, vilket ger ett ännu bättre skydd.

Även den som haft HPV eller cellförändringar tidigare kan ha nytta av vaccinet för att minska risken att få viruset igen.