Frågor och svar om vaccination mot covid-19
Vilka som vaccineras
Det kan finnas flera anledningar till att en invånare som vill vaccinera sig har problem att ta vaccinet. Exempelvis spruträdsla som ger svårigheter inför och under vaccinationen, motorisk oro som kan försvåra vaccinationen eller problem att ta sig till och vara på en vaccinationsmottagning på grund av någon typ av social fobi.
Ingen invånare kan tvingas att ta stöd, exempelvis sedering eller narkos, för att genomföra vaccinationen. Invånaren behöver kontakta sin behandlande läkare för att få råd och stöd för att planera och genomföra sin vaccination. I vissa fall kan vaccination på vårdcentral ge en inramning som möjliggör vaccination. Läs mer på 1177.se:
Vid akut infektionssjukdom med feber ska vaccinationen skjutas upp.
Ja, personer som haft covid-19 rekommenderas ändå att vaccinera sig. De som har haft covid-19 har ett skydd mot sjukdomen, men man vet idag inte hur länge det skyddet finns kvar och det kan variera mellan olika individer. Personen ska vara helt återställd från sin infektion innan vaccinationen ges.
Den som ska vaccineras ska ha tillfrisknat helt efter sin covid-19-infektion innan vaccination.
Det finns ingen nationell rekommendation för vaccination av de som är långtidssjuka i covid-19. Det finns begränsade data om vaccination av patienter med långtidscovid men den förefaller inte ha gett upphov till allvarligare biverkningar. Vi rekommenderar dock att man inte vaccinerar vid pågående kraftiga symptom som är under utredning till exempel långvarig feber och värktillstånd, detta oavsett orsak till symptomen.
Vaccin och vaccination
Nej, det är inte större risk att få allvarliga biverkningar. De vanligaste biverkningarna (t.ex. huvudvärk, muskelvärk och illamående) är ungefär lika vanligt förekommande.
Ja, det ger ett minst lika bra skydd mot allvarlig covid-19-sjukdom. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats:
Det kommer många frågor från läkare som ansvarar för vaccinationer angående kontraindikationer för vaccin, angående eventuellt val av vaccin och frågor om ställningstagande till att ge andra dosen eller ej. Många av dessa frågor besvaras här på Vårdgivarguiden eller på FoHMs hemsida, men alla individuella situationer kan inte täckas in. Därför har Karolinska Universitetssjukhuset fått i uppdrag att vara en remissinstans.
Så remitterar du:
Skicka remiss till Infektionsmottagningen (Solna eller Huddinge mottagning 3), Karolinska Universitetssjukhuset.
Avgränsningar för Karolinskas uppdrag
- Endast läkarremisser, varje vaccinatör ska ha en ansvarig läkare som kan göra en första bedömning av frågor från vaccinatörer som är sjuksköterskor.
- Ej akuta frågor, dessa får hänvisas till lämplig jourlinje beroende på frågans karaktär.
- Ej telefonkonsultationer
- Ej allergifrågor. Se flöde för hantering av allergifrågor:
Se rekommendation här:
Som regel ska vaccinationer inte ges inom 7 dagar före och 7 dagar efter covid-19-vaccination för att man ska kunna bedöma vilket vaccin som ger eventuella biverkningar. Undantaget influensavaccin i standarddos som kan ges oavsett tidpunkt för covidvaccination.
För barn rekommenderas generellt att man separerar covid-19-vaccinationer från andra vacciner, men i enskilda fall kan det vara aktuellt med vaccination samtidigt med influensavaccin, det får då avgöras av behandlande läkare.
Akuta vaccinationer, till exempel stelkrampsvaccination efter sårskada, ska kunna ges efter medicinsk bedömning.
Allergi
Akut beredskap ska alltid finnas i samband med att vaccinationer ges. All personal som är involverad i vaccinationsverksamhet ska veta var akutläkemedel finns. De ska också kunna larmnummer till läkare samt känna till vilka farmaka som ska ges och hur. Länets vårdcentraler och några vaccinationsmottagningar har extra beredskap. Förutom anafylaxiberedskap, även beredskap för akutbehandling, såsom att ge syrgas och sätta dropp. Vissa vaccinationer behöver ske på akutsjukhus som har full beredskap. Här finns möjlighet till avancerad sjukvård vid behov, inklusive narkosberedskap.
Läs mer här:
Noggrann observation av alla vaccinerade rekommenderas i minst 15 minuter efter vaccination. Invånare som är bokade på en allergitid ska observeras i minst 30 minuter efter vaccination. I speciella fall av vaccination som sker med akutsjukhusets resurser behövs en individuell bedömning av observationstid.
Läs mer här:
Oavsett hur invånaren bokar sin tid för vaccination fylls hälsodeklarationen i. I hälsodeklarationen finns frågor om allergi och tidigare kraftig allergisk reaktion. Utifrån svaren erbjuds personen tid på vaccinationsmottagning med extra beredskap alternativt en medicinsk bedömning om det behövs före ordination.
Efter vaccination och biverkningar
Se vägledning och råd från Svenska Sällskapet för Trombos och Hemostas:
Om en person som tidigare haft covid-19 får uttalade biverkningar efter vaccination med dos 1, kan man efter en individuell bedömning av läkare, överväga att iaktta ett längre intervall till den andra dosen. Den andra dosen rekommenderas inom 6 månader. Med uttalande biverkningar i detta sammanhang menas kraftig allmänpåverkan och feber i mer än ett dygn.
Personer som efter vaccination utvecklar symtom som kan tyda på covid-19-infektion, till exempel feber, hosta, huvudvärk eller ont i kroppen, ska betraktas som misstänkt smittade och stanna hemma. Läs mer på 1177.se:
Fler frågor och svar
Hittar du inte svar på din fråga här så finns mer information och frågor och svar hos: