Frågor och svar om Nuvaxovid covid-19-vaccin
Nuvaxovid från Novavax är ett proteinbaserat vaccin och bygger på en annan teknik än mRNA-vaccinerna från Moderna och Pfizer. Alla vaccintyperna är säkra och ger ett mycket bra skydd mot svår sjukdom.
Enkelt förklarat så gör mRNA-vacciner (som Cominarty från Pfizer och Spikevax från Moderna) att kroppens egna celler producerar ett protein som liknar Covid-19 virusets så kallade spikprotein och som immunförsvaret därmed lär sig reagerar på. Det proteinbaserade vaccinet från Nuvaxovid från Novavax innehåller i stället ett protein som liknar spikproteinet, tillsammans med ett immunförsvarsstimulerande ämne. Alla vaccintyperna är säkra och ger ett mycket bra skydd mot svår sjukdom.
Nuvaxovid är godkänt för personer som är 18 år och äldre. Vaccinet rekommenderas inte till personer som är under 31 år. Orsaken är att Folkhälsomyndigheten har fått signaler om ökad risk för biverkningar, inflammation i hjärtmuskel eller hjärtsäck främst hos ungdomar och unga vuxna.
- Personer med nedsatt immunförsvar eller de som tidigare fått allvarliga biverkningar av mRNA-vacciner kan få Nuvaxovid ordinerat efter bedömning av läkare.
- Läkaren ger remiss för vaccination på Liljeholmens vårdcentral.
- Personer som inte har påbörjat sina vaccinationer mot Covid-19 kan vaccinera sig med Nuvaxovid.
- De som tidigare har vaccinerat sig med mRNA-vaccinen från Moderna och Pfizer rekommenderas att fortsätta sina vaccinationer med dessa vaccin. Man kan i vissa fall överväga att kombinera olika vaccintyper.
- Nuvaxovid rekommenderas inte till gravida eller till ammande kvinnor
Studier visar att alla tre vaccin som används i Sverige för vaccinationer mot Covid-19, det vill säga mRNA-vaccinen från Pfizer och Moderna samt proteinvaccinet från Novavax, är säkra, effektiva mot svår sjukdom och ger ett lika högt skydd. Vaccinen har genomgått stränga krav på säkerhet inför ett godkännande och Läkemedelsverket följer upp säkerheten och effekten av vaccinerna.
Det proteinbaserade vaccinet är ett komplement till mRNA-vaccinen och ger möjlighet för de som av olika anledningar inte kunnat ta mRNA-vaccinen att vaccinera sig.
De som ännu inte startat sina vaccinationer mot Covid-19 kan boka tid för vaccination med Nuvaxovid på Liljeholmens vårdcentral via telefonbokningen (telefonnummer 08–428 429 30, alla dagar kl 8–19).
De som tidigare har vaccinerat sig med mRNA-vaccinen Cominarty (Pfizer) eller Spikevax (Moderna) rekommenderas fortsätta vaccinationerna med dessa vaccin.
Vaccinet finns enbart på vaccinationsmottagningarna vid Liljeholmens vårdcentral. Detta för att underlätta logistiken och för att tillgången till vaccinet är begränsad.
Alla vacciner som är godkända mot covid-19 skyddar effektivt mot sjukdomen. Vilken typ av vaccin som ges avgörs bland annat av personens ålder.
På vaccinationsmottagningarna finns mRNA-vaccinerna Cominarty från Pfizer och Spikevax från Moderna och de som kommer dit för vaccination erbjuds något av dem.
På Liljeholmens vårdcentral finns även proteinvaccinet Nuvaxovid från Novavax. Vaccinet rekommenderas till de som av olika anledningar inte kan vaccinera sig med mRNA-vaccin. Det kan gälla patienter med nedsatt immunförsvar eller de som tidigare fått allvarliga biverkningar av mRNA-vacciner. De får efter bedömning remiss av behandlande läkare.
De som startar sin primärvaccination kan göra det med Nuvaxovid. De personerna bokar då tid för vaccination vid Liljeholmens vårdcentral genom att ringa telefonbokningen, telefonnummer 08–428 429 30.
Det är vanligt att få milda biverkningar efter vaccinationen mot covid-19. Exempel på biverkningar är trötthet, feber, frossa, muskel- och ledvärk samt huvudvärk. Allt detta är en naturlig reaktion från kroppens immunförsvar, och du kan ta den andra dosen och påfyllnadsdosen när det är dags.
Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga, men om patienten fick hög feber och kände sig sjuk i mer än ett dygn eller fick andra ovanligare och mer allvarliga symptom efter att hen vaccinerat sig, bör patienten kontakta sin husläkare eller behandlande läkare innan nästa dos. Hen kan då efter läkarbedömning eventuellt rekommenderas ett annat vaccin för nästa dos.