Till start

Vårdgivarguiden

Prioritering

Gruppen vaccineras i fas 2 enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Definition av målgrupp

Invånare som är födda år 1956 eller tidigare. De äldsta ska erbjudas vaccin först.  

Vaccinatör

Vårdcentraler med listningsansvar.

Vaccinationsmottagningar med uppdrag från Region Stockholm.

Planering

Region Stockholm skickar ut brev till målgruppen när bokningen öppnar för respektive åldersintervall. Utskicket görs i omgångar där invånare som är 80 år eller äldre får brevet i mars, de som är 75–79 år preliminärt får brevet i börja av april och de som är 70–74 och 65-69 därefter. Utskicken synkas med tillgång till vaccin och möjligheter att boka hos vaccinatörerna.

Vårdcentraler erbjuder bokningsmöjligheter via telefon eller digitalt. Vaccinationsmottagningarna erbjuder enbart digital bokning via appen Alltid öppet.

Genomförande

Invånarna bokar tid digitalt eller via telefon hos den vårdcentral där de är listade eller via appen Alltid öppet hos vaccinationsmottagning med uppdrag. Vårdcentralen får inte kräva att personen listar om sig för att utföra vaccinationen.

Den mottagning som invånaren bokar sig hos ansvarar för förberedelserna: erbjudande om vaccination, hälsodeklaration, hänsyn till kontraindikationer och ordination. Den mottagning som genomför dos 1 har ansvar för att dos 2 blir genomförd.

 

Webbtidbokning för vaccination

Husläkarmottagningar som använder journalsystemet TakeCare kan välja att erbjuda bokning och avbokning av första dosen via 1177 Vårdguidens webbtidbok. Tid för andra dosen bokas på plats vid första vaccinationstillfället.

Vaccin

Vårdgivare som tilldelas vaccin ska kunna ta emot, förvara och använda samtliga doser. Samma vaccin ska användas för båda doserna. Instruktionerna är olika för de olika vaccinerna.

Rutiner

  • Uppdaterad: 12 april 2021

  • Faktagranskad: 22 februari 2021

  • Redaktör: Anna Waldenström

  • Faktagranskare: Pia Eliasson, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen