Utskrivning av person utan tillstånd som är i behov av insatser från Socialtjänsten
När en person som saknar tillstånd är utskrivningsklar från hälso- och sjukvården och är i behov av insatsen från Socialtjänsten, är det Migrationsverket eller kommunen som ansvarar för personen. Här finns vägledning och checklista för vårdgivare som stöd i arbetet.
Denna vägledning gäller vårdgivare som vårdar en utskrivningsklar person utan tillstånd som är i behov av insatser från Socialtjänsten.
Det är antingen Migrationsverket eller kommunen som ansvarar för vård- och omsorgsboende. Därmed är det de som har kostnadsansvar för insatsen när personen är utskrivningsklar från hälso- och sjukvården.
Syftet med denna vägledning inklusive checklista är att säkerställa att vårdgivare har tagit alla nödvändiga kontakter med kommunen och Migrationsverket för att kostnadsansvaret för utskrivningsklara personer ska hamna hos den som har det lagstadgade ansvaret för insatser för personen.
Checklista för vårdgivare
Innan utskrivning ska du som vårdgivare kontakta Migrationsverket för att säkerställa om:
- patienten omfattas av lag (1994:137) om mottagande av asylsökande med flera (LMA)
- patienten har fått avslag på eventuell ansökan om asyl och omfattas av ett lagakraftvunnet beslut om utvisning, eller har anmält verkställighetshinder
- patient med avslag på tidigare asylansökan har möjlighet att lämna in en ny ansökan om asyl och från när.
Dialog eller kontakt med Migrationsverket ska dokumenteras skriftligt, även vilka personer som kontaktats och vilka beslut eller överenskommelser som fattats.
Sekretess och tystnadsplikt
Inom hälso- och sjukvården gäller stark sekretess och tystnadsplikt för uppgifter om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Gällande regler om hälso- och sjukvårdens sekretess, tystnadsplikt, uppgiftsskyldighet och underrättelseskyldighet, i bland annat offentlighets- och sekretesslagen, patientsäkerhetslagen och utlänningsförordningslagen, omfattar alla patienter. Mer information om sekretess finns på sidan Personer som saknar tillstånd.
Vistelsekommunens ansvar
Om Migrationsverket uppger att rätten till bistånd enligt LMA har upphört och personen inte kommer beviljas uppehållstillstånd i Sverige och Migrationsverket därmed avsäger sitt ansvar för den enskilde, ska vårdgivaren kontakta patientens vistelsekommun.
Vistelsekommunen är den kommun där den enskilde vistas när det aktuella behovet uppstår och den enskilde ansöker om en insats.
För att kunna utreda möjligheten till bistånd i form av logi utifrån kommunens yttersta ansvar ska vårdgivaren:
- bistå patienten att göra en formell ansökan till vistelsekommunens omvård- och omsorgboende
- begära en skriftlig bedömning och svar av ärendet.
Om kommunen bifaller så sker utskrivningen och hantering enligt överenskommen utskrivningsprocess. Läs mer om lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård på sidan Om lagen, den regionala överenskommelsen och gemensamma riktlinjer.
Lag (2017:162) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård gäller sedan 1 januari 2018. Mellan regionen och kommunerna i Stockholms län gäller en överenskommelse om riktlinjer, fristdagar och betalningsansvar.
Kontakta hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid avslag
Om kommunens utredning med utgångspunkt från socialtjänstlagen visar att personen i fråga saknar rätt till bistånd, även nödbistånd, och ger avslag ska du som vårdgivare kontakta hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kan komma att begära information gällande utredningen.
Funktionsbrevlåda för flyktingfrågor
- flyktingfragor.hsf@regionstockholm.se
- |
- 08-123 132 00
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen