Livmoderhalscancerscreening
Region Stockholm erbjuder screening för livmoderhalscancer för kvinnor i åldrarna 23–70 år som är folkbokförda i Stockholms län. Screeningens syfte är att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer och cancer i tidiga, botbara stadier. Den utförs genom egenprovtagning eller på barnmorskemottagning.
Målgrupper för livmoderhalscancerscreening
Kvinnor mellan 23 och 50 år får erbjudanden om egenprovtagning eller blir kallade till undersökning vart femte år. Kvinnor 50–70 år blir kallade vart sjunde år. Screeningen är avgiftsfri och frivillig.
Kallelsen till screeningprov baseras på datum för den senaste provtagningen, oberoende av om det provet tagits på grund av klinisk indikation, som uppföljning av behandling eller i hälsokontrollsyfte. Kallelsen skickas hem till kvinnans folkbokföringsadress och är giltig i ett år.
Analysmetoder: cytologi och HPV
Vid förekomst av HPV-infektion, analyseras även cellerna för cellförändringar i samma prov. Prov taget hos barnmorska är så kallad vätskebaserad cellprovtagning och prover tagna inom screeningprogrammet analyseras på Karolinska universitetslaboratoriet.
Provsvar
Ett skriftligt svar skickas till invånarens folkbokföringsadress inom tre månader.
Normalt cellprov
Invånare med ett normalt cellprov vid cytologisk analys, invånare som är HPV-negativa eller de som är HPV-positiva första gången och där cytologiska reflextestet inte visat några cellförändringar, får ett svarsbrev från screeningverksamheten på Regionalt cancercentrum. Svarsbrevet är utformat i enlighet med de framtagna nationella mallarna.
Avvikande cellprov
När provet visar en avvikelse skickar Regionalt cancercentrum ett brev till invånaren och meddelar att cellprovet/självtestet behöver följas upp av gynekolog på namngiven gynmottagning. Samtidigt går det ut en automatiskt genererad remiss till gynmottagningen. Gynmottagningen ansvarar för att skicka ut en kallelse till invånaren med en bokad tid. De utredande gynmottagningarna ska erbjuda kvinnan en tid så att de ledtider som finns för utredning uppfylls.
Screeningen riktar sig till de som inte har symtom
Personer med symtom såsom avvikande blödning eller flytning respektive smärta, ska inte ta prov inom ramen för screeningprogrammet, de ska kontakta sin vårdcentral för en medicinsk bedömning.
Om screeningsprogrammet
- Kvinnor som regelbundet deltar i screeningprogrammet med gynekologisk cellprovtagning och självprov för HPV sänker risken för att drabbas av livmoderhalscancer med cirka 90 procent.
- Screeningprogrammet för livmoderhalscancer är politiskt beslutat och infördes i Stockholms stad 1968 och i länet året därpå.
- Screeningverksamheten på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland samordnar screeningprogrammet för livmoderhalscancer i Region Stockholm och Region Gotland.
- Det första nationella vårdprogrammet och regionala tillämpningsanvisningar av vårdprogrammet antogs i Region Stockholm i december 2017.
- Screening för humant papillomvirus (HPV) infördes i regionen redan under 2014–2016 och sedan 2022 screenas även kvinnor som är 23–30 år primärt med HPV.
- Kvalitetsuppföljning av programmet sker i samarbete med den regionala vårdprogramgruppen i cervixcancerprevention. Screeningverksamheten vid Regionalt cancercentrum administrerar även så kallad ”kontrollfil HPV” och ”kontrollfil efter behandling och uppföljning”.
Kunskapsstöd
It-stöd
Hälsokontrollsystem är ett system som används för att hantera kallelser och uppföljning av gynekologiska cellprovskontroller i Region Stockholm.
Invånarinformation
Information om livmoderhalscancerscreening som riktar sig till invånare finns på 1177.
Kontakt för vårdgivare
Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland – cellprov
- cellprov.hsf@regionstockholm.se
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Marie Heneby|Samordningsbarnmorska
- marie.heneby@regionstockholm.se
- |
- Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland