Koder och klassifikationer
Dessa kodverk, variabler och klassifikationer behöver du som vårdgivare för att beskriva utförd vård inom Region Stockholm.
Inom Region Stockholm finns ett stort antal it-system som hanterar olika administrativa aspekter av vården såsom rapportering av utförd vård och fakturering. I dessa system används ofta olika typer av koder och variabler för att identifiera vem, vad, hur och när. Det finns internationella, nationella och regionala kodverk för att identifiera vårdgivare och beskriva vård. I Region Stockholm finns många koder och klassifikationer i systemet Kodservern.
Kodserver är en tjänst som listar koder och klassifikationer som bland annat används vid registrering av vårdkontakter, som till exempel besökstyp, läkemedel och diagnos.
Identifiera vårdavtalet
Avtalsnumret identifierar avtalet i hälso- och sjukvårdsförvaltningens avtalsdatabas. Avtalsnumret står i sidhuvudet i det enskilda avtalet. Har du inte tillgång till det kontakta din avtalsansvarig, kontaktuppgifter per avtalsområde finns på sidan Aktuella avtalsområden.
Diarieföring är det vanligaste sättet att registrera allmänna handlingar. Vårdavtalet och relaterade handlingar diarieförs under ett unikt diarienummer. Diarienumret står i sidhuvudet i det enskilda avtalet. Har du inte tillgång till det kontakta din avtalsansvarige, kontaktuppgifter per avtalsområde finns på sidan aktuella vårdavtalsområden.
I Region Stockholms webbdiarium kan du se rubriken på de ärenden och handlingar som finns inom myndigheten.
Identifiera vårdgivaren och dess avtalade uppdrag
Elektroniska katalogen (Ek) är Region Stockholms regionala katalog och innehåller uppgifter om organisationer, enheter, personer och funktioner som har avtal med Region Stockholm. Enhetsstrukturen i Ek ska spegla hur organisationen arbetar. Katalogen följer Ineras HSA-policy.
Kombika står för ”Kombination Inrättning Klinik Avdelning” och är en regional kod som används för att identifiera vårdgivarens enheter och dess uppdrag.
Koden används i flera syften för att identifiera en verksamhet och/eller uppdrag till exempel vid rapportering av utförd vård och utförd medicinsk service, vid förskrivning av läkemedel (som arbetsplatskod), vid beställning av hjälpmedel och sjukresor. Kombikan kopplas ihop med HSA-id och Uppdrags-id.
Du får kombikakod vid avtalstecknande
Om du som vårdgivare eller leverantör av medicinsk diagnostik har avtal med Region Stockholm får du de kombikakoder du behöver i samband med avtalstecknande eller vid förändring inom befintligt avtal/uppdrag. Vid eventuellt behov av fler kombikakoder ska du kontakta din avtalsansvarig på hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att få hjälp. Detta gäller även underleverantörer till huvudleverantörer som har avtal med Region Stockholm.
Kombikakoder finns i tabellen AVD - KOMBIKA i Kodservern.
Aktörer eller verksamheter utan avtal
I mindre förekommande fall kan även aktörer utan avtal med Region Stockholm behöva en kombikakod, exempelvis för följande syften:
- Privat leverantör av medicinsk diagnostik för uppsättning av elektroniskt flöde för beställning/remiss och svar.
- Förskrivning av hjälpmedel
- Arbetsplatskod för förskrivning av läkemedel (se särskild rutin och ansökan på sidan Läkemedelsförskrivning)
- Beställning av sjukresor
- Vårdgivares vårdinformationssystem kräver en kombikakod för att kunna särskilja vård som utförs utanför avtal med Region Stockholm.
Om du är aktör utan avtal med Region Stockholm men är i behov av en kombikakod som inte är kopplad till ett avtal eller uppdrag och använder vårdinformationssystemet Take care, ska du vända dig till din lokala Take care-förvaltning som har egna blanketter. Om du använder något annat vårdinformationssystem ska du använda nedan beställningsformulär för kombika utan koppling till avtal.
Kombikakodens syften avvecklas
I samband med implementering av masterdata inom Region Stockholm och med hjälp av projektet Nationella verksamhetsidentiteter, NVID, så ersätts kombikakodens syften. Steg 1 i NVID innebär att kombikakoden som verksamhetsidentitet ska avvecklas och ersättas med nationell verksamhetsidentitet, HSA-id. Övergång från kombikakod till HSA-id som verksamhetsidentitet vid rapportering av utförd vård och utförd medicinsk diagnostik ska vara genomfört till 31 december 2024.
Läs mer om masterdata, masterdataprogrammet och nationella verksamhetsidentiteter.
Unik kod för varje vårduppdrag som en specifik vårdgivare har avtalat om. Uppdrags-id kan användas även om avtalsnumret byts, detta för att kunna följa uppdraget vid en mottagning även om vårdgivaren ändras. Uppdrags-id kopplas till ett specifikt vårdavtal och till uppdragets aktuella kombikor.
Finns i tabellen SAMVERKS i Kodservern.
Identifiera och beskriv utförd vård
Om hur Region Stockholm jobbar med vårdinformatik
Kontakt
Vid frågor om unika koder för vårdgivare, avtal och uppdrag kontakta din avtalsansvarig. Kontaktuppgifter per avtalsområde finns på sidan Aktuella avtalsområden.
Vid frågor om koder för att beskriva utförd vård eller regionens vårdinformatiska arbete kontakta Vårdinformatik.
Vårdinformatik
- vardinformatik.hsf@regionstockholm.se
- |
- Hälso- och sjukvårdsförvaltningen