Rapportera väntetider
Här hittar du information om Region Stockholms väntetidsmätningar och beskrivningar av de system som används för rapportering av väntetider i vården.
Som vårdgivare rapporterar du väntetider för att hälso- och sjukvårdsförvaltningen bland annat ska kunna följa upp uppfyllnad av vårdgarantin, för att skicka väntetidsdata vidare till nationell statistik och för att andra vårdgivare och patienter ska kunna ta väntetid i beaktande vid val av vårdgivare.
Vilken väntetidsrapportering som kravställs anges i ditt vårdavtal, primärt under avtalets krav på digitala förmågor. Vad respektive digital förmåga innebär hittas i anvisningarna på sidan Digitala förmågor.
Läs om hur du uppfyller de krav på digitala förmågor som finns i ditt vårdavtal.
Specialistvården rapporterar till Centrala väntetidsregistret
Centrala väntetidsregistret, CVR, används för att mäta väntetider och väntande patienter inom den specialiserade vården. I CVR:s databas registreras patienter som väntar på att få komma till mottagningsbesök, undersökningar, behandlingar och operationer. För att rapportera patientens väntan som patientvald eller medicinskt orsakad krävs det att du som vårdgivare följer Sveriges Kommuner och Regioner, SKR:s, definitioner.
Vårdgivare rapporterar till CVR antingen via filöverföring från de patientadministrativa systemen och journalsystemen eller via manuell rapportering där vårdgivaren via e-tjänsten RAPP kan lägga in antalet väntande patienter.
Vad ska rapporteras?
I CVR:s tekniska dokumentation finns detaljerad information om variabler och dess användningsområde.
CVR är det it-stöd som används för att följa upp vårdgarantin i den specialiserade vården. I systemet registreras väntetider och väntande patienter.
GVR-tjänster
Gemensamt vårdregister, GVR, är ett system som bland annat används för att registrera besök, vårdtillfällen, typ av vårdkontakt och diagnoser. I GVR finns flera olika tjänster som du som vårdgivare kan använda i din rapportering. För väntetidsrapportering används Tillgänglighetstjänsten och Väntandetjänsten.
Tillgänglighetstjänsten (primärvård)
Tillgänglighetstjänsten i GVR, används för att mäta väntetider inom primärvården. Till GVR rapporteras de bokningsunderlag som är kopplade till registrerade öppenvårdskontakter. Vårdgivare rapporterar till GVR via filöverföring från sina patientadministrativa system och journalsystem. Kontakta support eller förvaltning för ditt system för att ta reda på om det är kopplat till tillgänglighetstjänsten.
Vad ska rapporteras?
Detaljerad information om vilken data som ska rapporteras och dess användningsområden finns beskrivet på sidan Beskrivning av variabler för tillgänglighetstjänsten i GVR.
Väntandetjänsten
Väntandetjänsten är en ny GVR-tjänst för rapportering av tillgänglighet som kvalitetskontrolleras just nu. Denna tjänst ska på sikt ersätta CVR. Mer information om tjänsten och dess innehåll finns på sidan Gemensamt vårdregister, GVR. Detaljerad information om vilken data som ska rapporteras och dess användningsområden finns beskrivet på sidan Beskrivning av variabler för väntandetjänsten i GVR.
GVR är ett system för att samla information om besök, vårdtillfällen, typ av vårdkontakt och diagnoser. Informationen används som underlag för bland annat ersättning och uppföljning.
Prognostiserade väntetider
Utbudstjänst Region Stockholm används för att rapportera prognostiserade väntetider. Vårdgivare som ska rapportera väntetidsprognoser gör preliminära uppskattningar för hur lång tid patienten får vänta och rapporterar detta i systemet Utbudstjänst Region Stockholm.
Prognostiserade väntetider presenteras på webbplatsen Vårdutbud i Region Stockholm under fliken ”Väntetidsprognos”.
Utbudstjänsten är Region Stockholms system för att hantera och lagra vårdutbud och prognostiserade väntetider.
Väntetidsrapportering till Sveriges Kommuner och Regioner
För primärvården skickar hälso- och sjukvårdsförvaltningen information om samtliga vårdkontakter vid vårdcentraler, inklusive första linjens psykiatri, med tillhörande diagnoser och åtgärder. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har tolkat lagstiftningen som att bara vårdcentraler anses vara primärvård (se verkställighetsbeslut HSN 2019-0729).
För den specialiserade vården skickar hälso- och sjukvårdsförvaltningen information om samtliga vårdkontakter inom specialiserad vård, med tillhörande diagnoser och åtgärder enligt samma filtrering som används för utlämning till patientregistret.
Läs mer på SKR:s webbplats.
Telefontillgänglighet och mätning
För närvarande sker ingen mätning av telefontillgänglighet. Arbete pågår med att möjliggöra automatiserad överföring av telefonidata till Region Stockholm. Mer information kommer under 2025.
Läs mer
Som vårdgivare ansvarar du för att ge vård i enlighet med vårdgarantin. Här kan du läsa mer om rapportering, uppföljning och regelverket gällande väntetider.