Till start

Vårdgivarguiden

E-kurser om beskrivningssystem

E-kurserna ger en grundläggande introduktion till ICD-10-SE, KVÅ och DRG. Är det första gången du loggar in på e-kurserna välj ”Skapa nytt konto” och registrera dig som ny användare med din e-postadress. Lösenordet får du via e-post. Spara lösenordet eftersom det måste skrivas varje gång du öppnar e-kurserna. Det tar ungefär en halvtimme att gå igenom varje kurs.

Utbildning i sjukdomsklassifikation

Utbildningen ger grundläggande kunskaper i sjukdomsklassificering enligt ICD-10-SE och består av åtta kurstillfällen: två föreläsningsdagar, fem självstudiedagar samt tentamen. Föreläsningar och tentamen sker via Teams. Utbildningen vänder sig till medicinska sekreterare och andra som behöver kunna klassificera ställd diagnos enlig ICD-10-SE. Du som deltar bör ha några års erfarenhet av sjukdomsklassificering.

Utbildningen vänder sig till personal hos vårdgivare som har vårdavtal med Region Stockholm och är en del i ett nationellt utbildningssamarbete som syftar till att förbättra kodningskvaliteten i landet och följsamheten till nationella regler.

Utbildningen våren 2024 har redan startat. Anmälan till höstens utbildning beräknas öppna under maj månad. Anmälan och utbildning sker via Lärtorget.

Rapportering av primärvård – digital

Grundkurs i rapportering av vårdkontakter inom primärvården med fördjupning i diagnos- och åtgärdskodning enligt ICD-10-SE respektive KVÅ. Innehållet är anpassat för Region Stockholm. Utbildningen sker digitalt och nås via den publika katalogen på Lärtorget.

Rapportering av psykiatrisk vård – digital

Utbildning i rapportering av vårdkontakter inom psykiatrisk vård med fördjupning i diagnos- och åtgärdskodning enligt ICD-10-SE respektive KVÅ. Utbildningen sker digitalt och nås via den publika katalogen på Lärtorget.

Introduktion till ICD-11 – digital

Introduktion till ICD-11 ger information om kommande klassifikationen ICD-11 för vårdgivare med vårdavtal med Region Stockholm. Introduktionen riktar sig till chefer, medarbetare, kodare (till exempel medicinska sekreterare), statistiker inom hälso- och sjukvård samt it-ansvariga som förvaltar system där diagnoskoder hanteras. Introduktionen sker digitalt och nås via den publika katalogen på Lärtorget.

Lärtorget

Du hittar flera utbildningar inom vårdinformatik på Region Stockholms utbildningsportal Lärtorget.

Introduktion till ACG

Sedan 1 januari 2017 används ACG, Adjusted Clinical Groups, som en del av ersättningsmodellen inom primärvården. Kontakta Vårdinformatik om du vill ha ett dokument med en kort introduktion till ACG.

Kontakt

Vårdinformatik

  • Uppdaterad: 22 februari 2024

  • Faktagranskad: 22 februari 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Katriina Pernaa Bäckman, hälso- och sjukvårdsförvaltningen