Till Start

Vårdgivarguiden

En större reform av läkarnas utbildningssystem pågår sedan den 1 juli 2021. Det innebär att läkarutbildningen har förlängts och blivit legitimationsgrundande och att specialiseringstjänstgöringen, ST, nu inkluderar bastjänstgöring, BT. På sikt kommer allmäntjänstgöringen, AT, att fasas ut.

Vårdgivarnas ansvar

När du som vårdgivare anställer BT-läkare och ST-läkare ansvarar du för att tjänstgöringen går att genomföra i enlighet med de krav som Socialstyrelsen ställer. Några av dessa krav är att

  • varje BT-läkare och ST-läkare ska ha tillgång till en handledare för varje del av tjänstgöringen och en huvudansvarig handledare som har ett övergripande ansvar för handledningen under hela tjänstgöringen
  • varje BT-läkare och ST-läkare ska kontinuerligt ges handledning i form av stöd och vägledning med utgångspunkt i det individuella utbildningsprogrammet
  • vårdgivare ansvarar bland annat för att det finns tillgång till en studierektor.

För mer om vilka krav som ställs, se Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd.

Allmäntjänstgöring

I Region Stockholm anställs AT-läkarna på respektive sjukhus och tjänsterna annonseras två gånger per år via sjukhusens egna webbplatser eller via ansökningsverktyget på Region Stockholms webbplats.

Följande sjukhus anställer AT-läkare i samarbete med vårdgivare i psykiatrisk vård och allmänmedicin/primärvård:

Bastjänstgöring

Bastjänstgöring ger läkare med legitimation från Sverige eller annat land fördjupade kliniska och allmänna färdigheter såsom kommunikation, samarbete, ledarskap och vetenskapligt förhållningssätt.

Bastjänstgöring, BT, ingår sedan 1 juli 2021 i specialiseringstjänstgöringen, ST. Införandet av bastjänstgöring är del i en större förändring som innebär att läkarutbildningen förlängs och blir legitimationsgrundande och att allmäntjänstgöringen, AT, tas bort. BT syftar till att ge ökade och fördjupade kliniska och allmänna färdigheter såsom kommunikation, samarbete, ledarskap och vetenskapligt förhållningssätt.

Specialiseringstjänstgöring

ST-läkare rekryteras av respektive verksamhet till tjänsterna som är tillsvidareanställningar. Merparten av ST-tjänsterna i Region Stockholm finns hos följande sjukhus, samt inom primärvård, psykiatri och geriatrik:

ST-överenskommelse om sidoutbildning

Innan sidoutbildning för ST-läkare påbörjas ska en överenskommelse tecknas, även för kortare placeringar, mellan moderkliniken och sidoutbildningskliniken. Använd blanketten ”ST-överenskommelse om sidoutbildning”.

ST-utbildningen granskas vart femte år

Region Stockholm följer upp kvaliteten på läkarnas specialiseringsutbildning via en extern aktör vart femte år. Region Stockholm erbjuder vårdgivare möjlighet till ersättning för kvalitetsgranskningar, via så kallade SPUR-granskningar. Granskningarna utgår från kraven i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd samt specialitetsföreningarnas kvalitetskriterier för god utbildning. Avtalet omfattar både verksamheter i egen regi och privata vårdgivare med vårdavtal.

Handledarutbildningar

För att säkra kvaliteten av lärandet krävs pedagogisk kompetens som kan fås via handledarutbildningar. Här finns rekommenderade handledarutbildningar för medarbetare i region Stockholms vårdverksamheter för alla studie- och handledningsnivåer.

  • Uppdaterad: 17 juni 2024

  • Faktagranskad: 17 juni 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Thomas Wiberg Parker, hälso- och sjukvårdsförvaltningen