Till Start

Vårdgivarguiden

Yrkeshögskolan har ett flertal utbildningar som leder till vårdyrken som Region Stockholm har behov av, såsom ambulanssjukvårdare, medicinsk sekreterare, instrument- och steriltekniker och specialistundersköterska inom olika inriktningar.

Region Stockholm har ingen central antagning för LIA-platser.

Prioriteringar vid LIA-platsfördelning

Prioritet 1:

Studerande som är folkbokförda i Stockholms län och studerar till ett vårdyrke vid yrkeshögskolor inom Stockholms län.  

Prioritet 2:

Studerande som är folkbokförda i Stockholms län och studerar till ett vårdyrke vid yrkeshögskolor utanför Stockholms län.

Studerande som studerar på skolor utanför Stockholms län och som inte är folkbokförda i Stockholm kan ej beredas plats.

LIA-perioder

För att få till stånd största möjliga antal LIA-platser av god kvalitet krävs samverkan mellan berörda skolor och Region Stockholm kring fördelning av LIA-perioder. I samverkan säkerställs att LIA perioderna fördelas jämnt över terminen så att verksamheternas kapacitet används maximalt.

Vårterminens LIA-perioder förläggs inom vecka 3–23.

Höstterminens LIA-perioder förläggs inom vecka 35–50.

I dagsläget används Kliniskt placeringsprogram, Klipp, vid förfrågan om utbildningsplatser av skolor i Stockholms län med utbildning för medicinska sekreterare, instrument- och steriltekniker, ambulanssjukvårdare samt utbildning till specialistundersköterska inom barn, anestesi-, operation -, och intensivvård samt laboratoriemedicin. Målsättningen framöver är att platsförfrågan för yrkeshögskolans alla studerandegrupper ska ske via Klipp. I avvaktan på detta finns två tillvägagångssätt för platsförfrågan.

Förfrågningsrutiner via Klipp

LIA-förfrågningar för utbildning till medicinska sekreterare, instrument- och steriltekniker, ambulanssjukvårdare samt utbildning till specialistundersköterska inom barn, anestesi, -operation, - och intensivvård samt laboratoriemedicin:

Skolorna skickar en förfrågan för de antal platser som önskas via Klipp till respektive verksamhets LIA-samordnare (verksamheternas mottagare av platsförfrågan). De studerande ska inte söka platser själva utan detta ska göras av skolan.

Vårterminen

För vårterminen ska förfrågan ha inkommit till verksamhetens LIA-samordnare senast den 30 september. Besked om antal platser och var platserna finns ska vara skolan tillhanda senast den 15 november.

Höstterminen

För höstterminen ska förfrågan ha inkommit till verksamhetens LIA-samordnare senast den 31 mars. Besked om antal platser och var platserna finns ska vara skolan tillhanda senast den 15 maj.

Besked om platser

Verksamhetens LIA-samordnare ger besked om platser via beställningssvar i Klipp. När skolan har fått besked om platser, ”placerar” och ”publicerar” skolans LIA-samordnare de studerande på respektive arbetsplats i Klipp. Detta ska ske senast 14 dagar innan LIA-periodens start, gärna tidigare, för att verksamheten ska ges goda förutsättningar att ordna med förberedelser för att ta emot för LIA.

Förfrågningsrutiner via e-post

LIA-förfrågan för andra än ovan nämnda yrkeshögskoleutbildningar:

Skolorna skickar en förfrågan om platser via e-post direkt till respektive verksamhets LIA-samordnare, genom att använda blanketten "Förfrågan om LIA-platser". Information om verksamheternas mottagare av platsförfrågan och blankett för förfrågan om LIA-platser finns under rubriken dokument på sidan LIA-samordnare.

De studerande ska inte söka platser själva utan detta ska göras av skolan.

Inskickad platsförfrågan ska bekräftas av mottagande verksamhets LIA-samordnare.

Vårterminen 

För vårterminen ska förfrågan ha inkommit till verksamheternas LIA-samordnare senast den 30 september. Besked om antal platser och var platserna finns ska vara skolan tillhanda senast den 15 november.

Höstterminen 

För höstterminen ska förfrågan ha inkommit till verksamheternas LIA-samordnare senast den 31 mars. Besked om antal platser och var platserna finns ska vara skolan tillhanda senast den 15 maj.

Besked om platser

Verksamhetens LIA-samordnare ger besked om platser via e-post.

E-tjänstekort

E-tjänstekort tillhandahålls av regionen för studerande till medicinsk sekreterare, instrument- och steriltekniker, ambulanssjukvårdare samt ovan nämnda studerande till specialistundersköterska.

Skolan ansvarar för beställning av e-tjänstekort för studerande. Det ska ske redan under termin 1 och görs via beställning till rafunktionen@regionstockholm.se

Förutsättningar för att studerande ska få e-tjänstekort är att den studerande finns i Ek (Region Stockholm elektroniska personalkatalog) med en säkrad personpost (samstämmig med folkbokföringen). Överföring till Ek sker med automatik då en studerande läggs in i Klipp.

Verksamheten ansvarar för att tilldela den studerande relevanta behörigheter.

Skolans ansvar

Studerande ska inte göra LIA på tidigare eller kommande arbetsplats, arbetsplats där anhörig arbetar eller vid vårdcentral eller annan vårdenhet där den studerande är listad som patient. Detta för att den studerande ska få en objektiv och rättssäker bedömning.

Kontaktuppgifter till den studerande publiceras i Klipp eller skickas med e-post till arbetsplatsen, med kopia till verksamhetens LIA-samordnare. Detta ska ske senast 14 dagar innan LIA-periodens start, gärna tidigare, för att verksamheten ska hinna ordna med lokala behörigheter etc.

Skolan mejlar mål för LIA, bedömningsunderlag med mera till arbetsplatsen.

Region Stockholm kräver att skolan har kontakt/gör ett besök under respektive LIA-period samt vid behov ger det stöd som handledare efterfrågar. Kontakten kan ske digitalt eller genom fysiskt besök.

De skolor som får LIA-platser inom Region Stockholms verksamheter, eller verksamheter med avtal med Region Stockholm, ska bjuda in till handledarutbildning. Den ska vara minst en heldag per läsår. Skolverkets nationella handledarutbildning kan användas som introduktion. 

Medicinska sekreterastuderande ska ha genomgått undervisning i dokumentationssystemet Take Care innan LIA-periodens start.

Se till att den studerande ordnar med hälsointyg enligt Smittskydd Stockholms regelverk. 

Ska användas vid anställning respektive vårdtagarnära lärande inom vården i Region Stockholm och i vårdverksamheter som har avtal med Region Stockholm.

Studerandes ansvar

Den studerande ska ha tillräckligt goda kunskaper i svenska språket för att tillgodogöra sig LIA-kursen och uppnå uppsatta kursmål under sin LIA.

Den studerande ska ha kunskap om basala hygienrutiner motsvarande innehållet i Vårdhandboken. Där finns ett kunskapstest om basala hygienrutiner och klädregler som kan genomföras.

Den studerande ska kunna legitimera sig med legitimation eller e-tjänstekort.

Den studerande ska ta med sig ett signerat intyg om sekretess till avdelningen.

Den studerande ska visa upp ett underskrivet hälsointyg enligt Smittskydd Stockholms regler. 

Den studerande ska följa givet schema och föra dialog med handledare/skola om förändringar måste göras. LIA bör omfatta minst 32 h/vecka.

Ska användas vid anställning respektive vårdtagarnära lärande inom vården i Region Stockholm och i vårdverksamheter som har avtal med Region Stockholm.

Utomlänsstuderande

Utomlänsstuderande kan endast beredas plats när alla Stockholmsskolor fått sina platser. Platsförfrågan sker via skolans LIA-samordnare till verksamhetens LIA-samordnare. Det finns särskild rutin för utomlänsstuderande, e-tjänstekort för utomlänsstudenter. 

Ett krav för LIA-plats för utomlänsstuderande är att de är skrivna inom Stockholms län. Utomlänsstuderande ska följa samma regelverk som övriga studerande, se avsnittet Studerandes ansvar. 

Blankett med information om den studerande skickas in av verksamheten, inte av skolan, till:

Avbokningar

Avbokning från skolan ska göras i samråd med verksamhetens LIA-samordnare och meddelas därefter av skolan till arbetsplatsen via e-post. Avbokning ska meddelas senast på fredagen, två hela kalenderveckor innan LIA-periodens start (exempelvis: LIA som startar vecka 39 avbokas senast fredag vecka 36) och bekräftas av mottagande verksamhets LIA-samordnare. De skolor som gör beställning via Klipp skall även återlämna platsen i Klipp. 

Sker avbokningen senare eller under redan påbörjad LIA har verksamheten rätt att fakturera skolan för hela LIA-perioden.

Med avbokning menas alla orsaker till att skolan inte utnyttjar en erbjuden plats.

Avbokning från verksamhet ska meddelas skolans LIA-samordnare via e-post. Vid avbokning från verksamhet ska ersättningsplats ordnas av LIA-samordnaren inom verksamheten.

Om den studerande är placerad i KLIPP så ska platsen återlämnas även där.

Ersättning LIA

Denna information riktar sig till Region Stockholms verksamheter och verksamheter med avtal med Region Stockholm. 

Region Stockholms ersättning till verksamheten gäller för LIA-studerande från skolor i Stockholms län och studerande från utomlänsskolor som gör sin LIA i Stockholm och som är folkbokförda i Stockholms län.

Fakturering görs samordnat för respektive verksamhet, inte lokalt av mottagande vårdenheter.

LIA ersätts med 700 kronor per studerande och vecka. Lovveckor ersätts inte. Fakturering bör ske terminsvis, dock senast den 1 december respektive år.

Vid sen avbokning av plats eller avbruten LIA, se rubriken Avbokningar, faktureras inte Region Stockholm. Vid för sent avbokad LIA-plats eller avbruten LIA har verksamheten rätt att fakturera skolan samma belopp som ovan för outnyttjad tid.

Faktureringsadress:

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen
Ref: 1500115
Box 12 081
102 23 STOCKHOLM

Ange William Ehrling som referens.

Om det uppstår problem  

Om det uppstår problem under LIA-perioden är det viktigt att studerande vet vem i verksamheten de kan vända sig till. Dessutom är det viktigt att verksamheten genast informera utbildningsansvarig vid berörd skola. Om studerande visar brister som medför risk för patientsäkerhet har verksamheten rätt att avbryta pågående LIA.

Kontakt

Enheten utbildning

  • Uppdaterad: 30 augusti 2024

  • Faktagranskad: 30 augusti 2024

  • Redaktör: Stina Wernstedt

  • Faktagranskare: Kati Liljebäck, hälso- och sjukvårdsförvaltningen